23:58 14 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.52
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.72
  Maria Zaharova

  Moscova așteaptă explicațiile Londrei despre relațiile dintre Căștile Albe și Mi-6

  © Sputnik / Ilya Pitalev
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  27780

  Moscova așteaptă explicații din partea autorităților de la Londra în legătură cu informațiile despre relațiile existente între Căștile Albe și spionajul britanic și Al Qaeda.

  BUCUREȘTI, 8 nov – Sputnik. În loc să aducă reproșuri Moscovei și Damascului în legătură cu criticile aduse Căștilor Albe, Londra ar trebui să comenteze informațiile potrivit cărora unul din fondatorii acestei organizații este un fost ofițer al MI-6, care ar fi contactat cu Al Qaeda, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

  În acest fel ea a comentat declarațiile viceministrului britanic de Externe, Andrew Murrison, care a afirmat că reprezentanții Căștilor Albe ar fi devenit „un obiect al unei campanii de dezinformare din partea autorităților Siriei și Rusiei”.

  Zaharova consideră că acest comunicat al Foreign Office este unul “minunat”, îndeosebi în cotextul istoriei înființării organizației “Căștile Albe”.

  “Haideți să vedem cine stă la originea acestei structuri... Se știe că unul din fondatorii Căștilor Albe este James Le Mesurier. E fostul ofițer al spionajului britanic”, anume Mi-6, a spus Zaharova în cadrul unui briefing. Ea a menționat că e puțin probabil să fie vorba doar de o coincidență.

  “Această persoană s-a remarcat în mai multe conflicte din toate lumea, inclusiv în Balcani, Orientul Apropiat... Mai mult decât atât, un șir de investigații arată o conexiune între fostul spion și organizațiile teroriste în perioada activității lui în Kosovo. Acolo, potrivit unor informații, din echipa lui făceau parte chiar membrii Al Qaeda”, a spus reprezentantul MAE.

  Moscova “și-ar dori foarte mult să audă explicații din partea oficialităților de la Londra în legătură cu aceste fapte”, a adăugat Zaharova.

  Organizația Căștile Albe, devenită cunoscută și susținută în Occident, și-a declarat drept scop salvarea populației pașnice din zonele desfășurării acțiunilor militare, însă au fost acuzate de autoritățile siriene de relații cu extremiștii și desfășurarea unei activități propagandistice ostile. MAE al Rusiei a calificat activitatea Căștilor Albe drept element al unei campanii de ponegrire a autorităților legitime ale Siriei, acuzându-le de organizarea unor provocări sub pretextul cărora Occidentul a acuzat Damascul de utilizarea armelor chimice și a aplicat atacuri asupra unor obiective ale trupelor guvernamentale.

  Tematic

  Fondator Pink Floyd: ”Căștile albe” fac propagandă în favoarea teroriștilor
  Căștile Albe pregătesc noi provocări în Siria - Moscova
  Moscova: Căștile Albe pregătesc provocări cu utilizarea armelor chimice în Siria
  Tagurile:
  MI-6, Rusia, Căștile albe, Maria Zaharova


  Știrile Zilei