14:52 09 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.33
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.73
  Secreatul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nicolai Patrușev

  Patrușev avertizează: Sporesc riscurile unui război nuclear

  © Sputnik / Сергей Гунеев
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (68)
  33560

  Riscurile unui conflict nuclear vor deveni tot mai mari pentru întreaga lume în cazul în care SUA vor denunța Tratatul Cerul Deschis, consideră secretarul Consiliului Național de Securitate al Rusiei, Nicolai Patrușev.

  BUCUREȘTI, 11 nov – Sputnik. Intențiile SUA de a denunța Acordul Cer Deschis diminuează pragul utilizării armelor nucleare și sporește riscurile pentru întreaga omenire, consideră secretarul Consiliului de Securitate, Nicolai Patrușev.

  În opinia lui, aceste planuri consună cu ieșirea SUA din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare și din Tratatul rachetelor antibalistice (ABM), precum și cu nedorința Washingtonului de a ratifica Tratatul pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare (CTBT) și de nedorința de a lucra asupra prelungirii Tratatului de reducere a armelor strategice (New START).

  “Toate acestea au o influență negativă asupra predictibilității situației militaro-strategice, inclusiv determină diminuarea pragului de utilizare a armelor nucleare, respectiv, sporește riscurile pentru întreaga umanitate”, a menționat Patrușev în articolul “Securitatea Rusiei în lumea contemporană”, publicat în Rossyiskaya Gazeta.

  Anterior, președintele comisiei Camerei Reprezentanților a Congresului SUA pentru afaceri internaționale, Eliot Engel, a declarat că este îngrijorat de informațiile cu privire la intențiile Washingtonului de a denunța Tratatul Cerul Deschis. În legătură cu acesta fapt, Engel a expediat o scrisoare de protest la Casa Albe, în adresa consilierului prezidențiale pentru securitatea națională.

  Ministerul Apărării al Rusiei a declarat anterior că spionii americani acuză Moscova de încălcarea tratatului, urmărind împiedicarea zborurilor de inspecție deasupra teritoriului lor. Purtătorul de cuvânt al MAE de la Moscova, Maria Zaharova, a menționat că deocamdată nu a recepționat nici declarație oficială în acest sens.

  Tratatul Cerul Deschis a fost semnat în 1992, având drept scop consolidarea încrederii în Europa după războiul rece. Acesta a intrat în vigoare din 2002 și permite statelor semnatare să culeagă informații despre forțele armate și activități militare reciproce.

  Тема:
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (68)
  Tagurile:
  Nikolai Patrușev


  Știrile Zilei