21:48 12 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.21
 • USD17.34
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.74
  Kirill Vîșinski

  Vîșinski, despre persecutarea lui Soloviov și a jurnaliștilor în Ucraina

  © Sputnik / Виталий Белоусов
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  10731

  Jurnalistul rus, Vladimir Soloviov, este acuzat în baza articolului care este utilizat cel mai des în Ucraina în persecutarea jurnaliștilor.

  BUCUREȘTI, 13 nov – Sputnik. Prezentatorul TV din Rusia, Vladimir Soloviov, este acuzat în Ucraina prin invocarea unui articol, utilizat tradițional pentru persecutarea jurnaliștilor. Nu e ceea ce se așteptau oamenii după schimbarea puterii în țară, a declarat directorul executiv al Agenției Internaționale de Știri „Rossiya Segodnya”, Kirill Vîșinski.

  Marți, 12 noiembrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a intentat două dousare penale pe numele lui Soloviov, în baza articolului “atentatul la integritatea teritorială a Ucrainei”.

  „Să atragem atenția că lui Vladimir Soloviov i se incriminează același articol prin care tradițional sunt acuzați jurnaliștii din Ucraina. În lista colegilor mei, care sunt persecutați pe motive politice, pe care am transmis-o recent lui Harlem Désir, reprezentantului OSCE pentru problemele libertății presei, mai mult de jumătate sunt acuzați conform articolului 110”, a adăugat jurnalistul.

  “Pe de o parte am putea să glumim cu tristețe, că rândurile regimentului nostru se completează, pe de altă parte – e un exemplu în plus care arată adevărata situație a libertății cuvântului și persecuției jurnaliștilor în Ucraina. Nu asta ne-am dorit după plecarea lui Poroșenko de la putere”, a adăugat jurnalistul.

  Soloviov a declarat că nu este mirat de aceste persecuții și a reamitit că nu este un cetățean al Ucrainei, iar transmisiunea emisiunilor lui este interzisă în Ucraina.

  În ultimul timp, numărul jurnaliștilor intimidați sau uciși în Ucrina ajune la zeci de cazuri. În aprilie 2015, în apropierea de locuința lui din Kiev a fost asasinat Oleg Buzina, peste un an într-o explozie a unui automobil a fost ucis Pavel Șeremet. Autorii acestor crime nu au fost descoperiți nici astăzi. Jurnalistului postului italian de televiziune RAI, Marc Innaro, i s-a interzis intrarea în Ucraina pentru reflectarea alegerilor, redactorul portalului Strana.ua, Igor Gujva, a fost reținut într-o acuzație de șantaj, jurnalistul din Jitomir, Vasili Muravițko, a fost arestat, fiind acuzat de trădare de patrie.

  Kirill Vîșinski s-a aflat în arest peste un an, fiind acuzat de trădare de patrie și susținerea autoproclamatelor republic din Donbas. La sfârșitul lunii august, acesta a fost eliberat de sub arest, iar la începutul lunii septembrie a revenit în Rusia.

  Potrivit MAI al Ucraina, din ianuarie până în septembrie poliția a înregistrat 158 de crime împotriva jurnaliștilor.

  Tematic

  Simonian i-a cerut lui Zelenski, în limba ucraineană, să-l elibereze pe Vîșinski
  Vîșinski scrie de după gratii: Sunt gata să lupt pentru bunul meu nume
  Vîșinski a calificat acuzațiile ce i se aduc drept răzbunare
  OSCE i-a cerut Kievului să-l elibereze pe Vîșinski
  Cazul Vîșinski amânat: Decizia judecătoriei raionului Podolsk din Kiev
  Primele declarații ale lui Vîșinski după eliberare la Kiev
  Vîșinski, buchete de flori mamei, soției și Tatianei Moskalkova - Video
  Kirill Vîșinski a realizat un serial documentar despre viața din Donbas
  Vîșinski i-a mulțumit reprezentantului OSCE pentru aportul adus la eliberarea lui
  Jurnalistul Kirill Vîșinski a fost eliberat din arest preventiv la Kiev
  Tagurile:
  Jurnaliști, Ucraina, Kirill Vîșinski


  Știrile Zilei