12:23 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  US Army personnel stand with the Romanian and the US flag during an inauguration ceremony of the US anti-missile station Aegis Ashore Romania (in the background) at the military base in Deveselu, Romania on May 12, 2016.

  România, piață profitabilă pentru armamentul american

  © AFP 2019 / DANIEL MIHAILESCU
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  23313

  Departamentul American al Apărării –DOD - a aprobat, pentru al doilea an consecutiv, aproximativ 20 de contracte de livrare de armament către România, iar valorile cumulate ale acestora se ridică la sute de milioane de dolari.

  BUCUREȘTI, 13 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Vorbim despre echipamente complexe, de ultimă oră, care sunt folosite în prezent și de militarii americani.

  În 2019 s-au contractat echipamente pentru Baza de la Deveselu sau pentru realizarea misiunilor de comandă, control, supraveghere și recunoaștere.

  În iulie, DOD a cheltuit aproape un sfert de miliard de dolari pentru readucerea la parametrii inițiali a unor module pentru motoarele de avion F100-PW, care sunt folosite, printre altele, și de avioanele F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române.

  În plus, în luna iunie a fost finanţat contractul în urma căruia Oshkosh Defense LLC va vinde Armatei Române un număr neprecizat de vehicule tactice medii - un model blindat, care a înlocuit deja mult încercatul Humvee -, pentru livrarea către România a unor sisteme de lansare a unor rachete ghidate, dar şi pentru modernizarea sistemelor de ejectare ale avioanelor F-16 din dotarea Forţelor Aeriene, notează adevarul.ro.

  De asemenea, responsabilii militari americani au aprobat livrarea, prin contractele de vânzări militare străine – FMS – de rachete pentru avioanele de luptă și de echipamente pentru sistemele Patriot care vor ajunge în România sau pentru modernizarea sistemului antibalistic de la Deveselu.

  Sursa citată precizează că primul sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot destinat României a fost finalizat de producătorul american Raytheron. Acum, acesta se află în faza de testare.

  Specialiștii militari americani verifică, în apropiere de Boston, modul în care lucrează performantul radar al sistemului.

  La începutul anului 2020, sistemul va fi trimis în România, după ce vor fi încheiate verificările. El va fi operaționalizat.

  Sistemul este în varianta cu hardware şi software PDB-8 pe care Armata Statelor Unite a început să o folosească în operaţiuni de anul trecut. Raytheon International a efectuat cu aceste sisteme peste 3.000 de teste la sol mai mult de 1.500 de teste de zbor, mai notează sursa citată.

  În numai patru ani, numărul contractelor în urma cărora companiile specializate din SUA făceau livrări de echipamente militare către România a crescut. În 2015, România a avut 3 contracte cu SUA, iar primul dintre ele prevedea livrarea către Ministerul Apărării Naționale a unor carabine M4/M4A1.

  Contractul de numai 36 de milioane de dolari includea livrarea armelor nu numai către România, ci şi către ţări ca Iordania, Antigua şi Barbuda, Belize, Columbia, Ungaria, Oman, Panama, Senegal şi Liban.

  În celelalte contracte se prevedea livrarea către MApN a unor rachete pentru avioanele de luptă şi a unor echipamente de transmisiuni. Livrările părţii americane către Armata Română au început să crească în 2016, atunci când s-au înregistrat 14 contracte și au ajuns la cel mai înalt nivel din 2018, când au avut loc 20 de tranzacţii. 

  Tematic

  Mărturii şocante ale unei victime traficate în Caracal - „Unele fete ajungeau la Deveselu”
  PLANUL secret pentru ascunderea rețelelor de la Caracal și a legăturii cu Deveselu
  O minciună grosolană se promovează în cazul Deveselu – un fost ministru e implicat
  Nucleara! Deveselu, bazele militare SUA și rețelele de exploatare sexuală și droguri!
  Celebru procuror confirmă: ”La 8 km de Deveselu se călcă pe picioare serviciile”
  Șocant! De ce nu are familia Melencu încredere în FBI: are legătură cu Deveselu
  Tagurile:
  Deveselu, armament american, România


  Știrile Zilei