23:06 10 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.27
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.03
 • UAH0.73
  Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei

  Erdogan: SUA nu au dreptul să ne ceară să renunțăm la S-400

  © Sputnik / Сергей Гунеев
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  14450

  SUA nu au dreptul să ceară Turciei să renunțe definitiv la sistemele de apărare antiaeriană rusești S-400, a declarat Erdogan la revenirea de la Washington.

  BUCUREȘTI, 14 nov – Sputnik. Ankara consideră că cererile imperative ale SUA de renunțare a Turciei la sistemele antiaeriene rusești S-400 este o încălcare a drepturilor ei suverane, a declarat președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, după negocierile cu omologul său american, Donald Trump, la Washington.

  “Nu considerăm corectă cererea să renunțăm definitiv la S-400. Nu putem renunța la S-400 și să trecem la Patriot. Am spus că putem achiziționa Patriot, însă cumpărându-l nu vom renunța și la S-400. E dreptul nostru suveran, pe contul căreia (SUA) își fac calculele”, a spus Erdogan jurnaliștilor turci la bordul avionului, la revenirea din Washington.

  El a mai adăugat că în ansamblu vizita lui în SUA a decurs pozitiv, iar pentru depășirea divergențelor existente este nevoie de un dialog.

  “Vrem să ajungem la un rezultat pozitiv în ceea ce priveșe (livrarea avioanelor) F-35. De această dată am văzut că Trump are o abordare mult mai pozitivă și constructivă a acestei problemă”, a adăugat liderul turc.

  Livrările noilor sistem de apărare antiaeriană S-400, care au provocat o criză în relațiile dintre Turcia și SUA, au demarat la mijlocul lunii iulie. Potrivit lui Erdogan, S-400 vor fi puse în funcție în aprilie 2020. Washingtonul a cerut Ankarei să renunța la tranzacție, procurând în schimb sistemele americane Patriot. În caz contrar, amenința să anuleze vânzarea Turciei a avioanelor F-35 și să aplice sancțiuni în conformitate cu CAATSA (legea cu privire la contracararea inamicilor Americii prin intermediul sancțiunilor). Ankara a refuzat să cedeze.

  Tematic

  Planurile lui Orban cu noul Guvern: ce legi abrogă, ce măsuri propune
  „Scutul Slav 2019: Sistemele rusești S-400 vor apărea la 100 km de frontiera României
  SUA, încercare disperată de a-l îndupleca pe Erdogan! ”Sultanul” NU cedează șantajului!
  Rusia a finalizat înainte de termen livrarea sistemelor S-400 Turciei
  Erdogan: Nu vom cere permisiunea SUA dacă vom decide să cumpărăm avioanele rusești
  Românii din UK: zonele din Londra unde au loc cele mai multe furturi de mașini
  Tagurile:
  Donald Trump, S-400, SUA, Recep Tayyip Erdogan, Turcia


  Știrile Zilei