14:42 09 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.33
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.73
  Brexit

  Post-Brexit: 500.000 de cetățeni UE așteaptă să afle dacă pot rămâne în Marea Britanie

  CC0 / Pixabay / stux
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (620)
  27120

  În octombrie s-a înregistrat o creștere cu 13% a cererilor din partea cetăţenilor europeni pentru obţinerea statutului de rezident, înainte de împlinirea termenului-limită pentru Brexit.

  BUCUREŞTI, 14 nov – Sputnik, Doina Crainic. Peste jumătate de milion de cetățeni europeni și familiile lor încă așteaptă confirmarea că pot rămâne în Marea Britanie după Brexit, cum reiese în urma unei noi serii de cereri depuse înainte de termenul când trebuia să aibă loc Brexitul (31 octombrie), după cum arată datele statistice ale Guvernului.

  De când a fost lansat în martie planul pentru obţinerea statutului de rezident, ministerul de Interne a primit peste 2,45 de milioane de cereri, dar au fost acceptate până acum doar 1,9 milioane, rămânând să fie soluţionate 525.000 de cereri, potrivit inews.co.uk.

  60% dintre cazurile soluţionate au obţinut statut permanent, în timp ce 40% dintre cetăţenii care au depus au primit statut temporar (pre-settled), deoarece solicitanții nu au locuit în Marea Britanie timp de cinci ani consecutiv. Doar patru cereri au fost refuzate din motive de neadecvare.

  În octombrie s-a înregistrat o creștere cu 13% a cererilor pentru obţinerea statutului de rezident, creştere provocată probabil de faptul că termenul-limită stabilit anterior de 31 octombrie se apropia de final. Ministerul britanic de Interne a primit în total 590.300 de cereri din partea cetăţenilor europeni, număr în creștere de la 520.600 câte au fost înregistrate în septembrie și cu mult mai mare decât cele 167.000 din mai.

  Spre sfârșitul lunii octombrie, UE a acceptat amânarea termenului pentru Brexit, care este acum stabilit pentru sfârșitul lunii ianuarie 2020.

  Potrivit ministerului de Interne, cererile primite într-o anumită lună pot fi soluţionate la o dată ulterioară, timpul de așteptare durând între cinci zile și o lună, dacă este nevoie de mai multe informații.

  Termenul-limită pentru depunerea cererilor este 30 iunie 2021 sau 31 decembrie 2020 dacă Marea Britanie iese din bloc fără un acord.

  Potrivit statisticilor ministerului de Interne, cel mai mare număr de cereri a fost din rândul cetățenilor polonezi, însumând peste 456.000 de cereri. Pe locul doi sunt cetățenii români, care au depus până acum 388.600 de cereri.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (620)

  Tematic

  Trump vrea să strice acordul dintre Marea Britanie și UE și cere un Brexit dur
  Apel către liderii UE să permită amânarea Brexit
  O nouă propunere pentru Brexit: până când se va amâna ieșirea Marii Britanii din UE
  Negocieri dure pe Brexit: amânarea ieșirii, la pachet cu anticipate
  Efectul Brexit: în Irlanda de Nord ar putea renaște activitatea paramilitară
  Tagurile:
  Cetățeni, UE, Brexit


  Știrile Zilei