01:58 15 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
  Nava Soyuz

  SUA au plătit Rusiei 4 miliarde dolari pentru a-și trimite oamenii în spațiu

  © Photo : Nick Hague
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  37650

  Statele Unite au plătit Rusiei peste 4 miliarde de dolari pentru a-și trimite astronauții în spațiul cosmic.

  BUCUREȘTI, 15 nov – Sputnik. SUA au cheltuit peste patru miliarde de dolari pentru zborurile astronauților cu navele spațiale Soyuz, se menționează în raportul inspectorul general al NASA, Paul K. Martin.

  “În iule 2019, NASA a achiziționat 70 de locuri în navele Soyuz, în valoare de 3,9 miliarde de dolari pentru transportarea astronauților americani și ai partenerilor la stația spațială și readucerea lor pe Pământ”, se spune în document.

  În același timp, se menționează că în cei 20 de ani de existență a Stației Spațiale Internaționale au avut loc 85 de zboruri pilotate ale Soyuz și ale americanilor Space Shuttle. La stație s-au aflat 239 de astronauți și cosmonauți.

  După închiderea programului Space Shuttle în anul 2011, SUA și-au pierdut orice posibilitate de a trimite astronauții la Stația Spațială Internațională, fiind dependenți de Rusia.

  Din anul 2014, companiile private SpaceX și Boeing construiesc pentru NASA nave pilotate, însă nu se știe când acestea vor putea fi puse în explotoare. În prezent, agenția spațială americană se gândește la o modalitate de a cumpăra de la ruși locuri în Soyuz și în anul 2020.

  Primele contracte pentru zborurile astronauților americani spre Stația Spațială Internațională au început cu 20 milioane dolari, ajungând la 82 milioane pentru un loc. Aceeași situație este și în domeniul turiștilor spațiali. Primii din ei, Dennis Tito, a plătit pentru un zbor 20 milioane de dolari, iar întrepreta Sarah Brightman, care urma să zboare însă nu a reușit s-o facă, urma să plătească 52 milioane.

  Tematic

  Arabii vor în spațiul cosmic: regele saudit a dispus crearea unei Agenții Spațiale
  Sonda spațială chineză Chang'e 4 a ajuns pe orbita Lunii și se pregătește de aselenizare
  Agenție spațială: a fost ridicat nivelul de risc ca un asteroid să lovească Pământul
  Un război spațial dintre SUA și Rusia ar face ca omenirea să rămână prizonieră pe Pământ
  Semn rău? Imagine îngrijorătoare surprinsă de agenţia spațială rusă Roscosmos– Foto, Video
  Imagini inedite cu umanoidul rusesc Fedor la bordul Stației Spațiale Internaționale - VIDEO
  Tagurile:
  SUA, NASA, Rusia, Spațiul cosmic, Soyuz


  Știrile Zilei