18:47 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Remorcarea bărcilor ucrainene reținute în portul Kerch

  Returnarea navelor ucrainene este calificată în Crimeea drept un semnal pentru Zelenski

  © REUTERS / Alla Dmitrieva
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  9820

  Acesta este un pas serios din partea Federației Ruse spre stabilirea unor relații de bună vecinătate.

  CHIȘINĂU, 18 nov – Sputnik. Returnarea navelor militare ucrainene reținute acum un an semnalizează o tendință spre reconciliere, a declarat Iuri Ghempel, președintele comitetului pentru problemele diplomației populare și relații interetnice al Parlamentului din Crimeea, informează RIA Novosti.

  Anterior, o sursă din structurile de forță ale peninsulei a comunicat că navele „Berdyansk”, „Nikopol” și „Yana Kapu” părăsesc locul staționării din Kerci pentru a fi transmise părții ucrainene în apele neutre.

  „Logic aceasta este o decizie corectă și un semnal serios pentru autoritățile ucrainene în frunte cu președintele. (…) Acesta este un pas serios din partea Federației Ruse spre (…) stabilirea unor relații de parteneriat de bună vecinătate, precum și spre identificarea unei interpretări comune a chestiunilor de pe agenda internațională”, a comentat Ghempel.

  Acesta a menționat totodată că așteaptă din partea Kievului pași de răspuns, unul dintre care ar putea fi reluarea alimentării cu apă prin canalul Crimeei de Nord.

  Pe 25 noiembrie 2018 navele flotei militare maritime ucrainene „Berdyansk”, „Nikopol” și „Yana Kapu” au încălcat granița de stat a Rusiei și timp de câteva ore au efectuat manevre periculoase, ignorând cerințele legale ale autorităților.

  Vladimir Putin în Crimeea, 18 martie 2019
  © Sputnik / Алексей Мальгавко

  Ca urmare, a fost luată decizia de a-i reține pe infractori. Au fost arestați 24 de militari, inclusiv angajați ai serviciilor speciale ucrainene care dirijau operațiunea.

  Ulterior Kievul a învinuit Moscova de agresiune. Vladimir Putin a calificat cele întâmplate drept o provocare planificată din timp, care a fost deteminată de scăderea popularității lui Petro Poroșenko în ajunul alegerilor prezidențiale.

  Pe 7 noiembrie anul curent militarii care au încălcat granița au fost transmiși Ucrainei în cadrul acordurilor privind eliberarea concomitentă a persoanelor reținute și condamnate.

  Tematic

  Atentat cumplit în Crimeea, zeci de morți și răniți
  Sistemele S-400 din Crimeea, în acțiune: „Supraveghem în regim maxim toată Marea Neagră”
  Au fost publicate imagini cu ucigașul din Kerci, Crimeea
  Putin a sosit în Crimeea: deschiderea de Centrale și participarea la festivități
  Putin a participat la lansarea a două Centrale Termoelectrice în Crimeea
  Tagurile:
  Vladimir Zelenski, Crimeea, Nave


  Știrile Zilei