18:41 12 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.21
 • USD17.34
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.74
  Donalt Trump și Xi Jinping

  Avertisment: războiul comercial SUA-China se poate transforma în război pur și simplu

  © AFP 2019 / BRENDAN SMIALOWSKI
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  28452

  Războiul comercial dintre SUA și China s-ar putea transforma într-un război pur şi simplu între cele două puteri, a atras atenţia astăzi, la Beijing, fostul secretar de stat american Henry Kissinger.

  BRUXELLES, 21 nov - Sputnik, Daniela Porovăț. În vârstă de 96 de ani, fostul şef al diplomaţiei americane în timpul preşedinţiei lui Richard Nixon este considerat un artizan al apropierii istorice între cele două puteri la începutul anilor 1970.

  Într-o conferinţă organizată de grupul media Bloomberg, el şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu războiul comercial dintre cele două ţări de anul trecut, purtat prin decizii reciproce de majorare a tarifelor vamale.

  "Dacă permitem ca acest conflict să se deterioreze, rezultatul s-ar putea dovedi mai rău decât ceea ce s-a întâmplat în Europa" în secolul al XX-lea, a tras Kissinger un semnal de alarmă.

  "Primul Război Mondial a izbucnit în urma unei crize relativ minore (...), în timp ce acum armele sunt mult mai puternice", a avertizat el.

  În afară de diferendul lor comercial, cele două ţări sunt pe poziţii opuse şi pe plan strategic, în special în legătură cu Taiwanul şi cu Marea Chinei de Sud, ambele revendicate de Beijing.

  La aproape 50 de ani de la prima sa misiune secretă în China, fostul diplomat american este în continuare primit cu toate onorurile în vizitele sale frecvente în această ţară. Anul trecut, el a fost primit de preşedintele Xi Jinping.

  Tematic

  China și Rusia convoacă de urgență Consiliul de Securitate al ONU după testele SUA
  Care sunt șansele de succes a SUA în conflictul cu Rusia și China?
  Ultima oră: China și marile puteri din Europa dau o lovitură dură SUA!
  Tagurile:
  Război, SUA, China


  Știrile Zilei