01:12 15 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
  O soră medicală și un pacient la spital

  Cercetătorii dezvăluie modalitatea de prevenire a demenței

  © Sputnik / Всеволод Тарасевич
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  26912

  Cercetătorii de la Universitatea de Științe și Tehnologie din Norvegia dezvăluie, în urma unui studiu, care este cea mai bună modalitate de a preveni demența.

  BUCUREŞTI, 21 nov – Sputnik, Doina Crainic. Activitatea fizică și un stil de viață sănătos ajută la prevenirea dezvoltării demenței, scrie site-ul MedicalXpress, referindu-se la rezultatele unui studiu realizat de oameni de știință de la Universitatea de Științe și Tehnologie din Norvegia.

  După cum arată site-ul de ştiinţă, la acest studiu au participat cel puțin 30.000 de persoane, a căror vârstă medie a fost de 60 de ani. Toate persoanele au fost monitorizate până la moarte sau până la sfârșitul experimentului în 2016. Pentru a ajunge la concluziile studiului, cercetătorii au evaluat riscul dezvoltării depresiei, bolilor hepatice și a bolilor cardiovasculare.

  Astfel, s-a dovedit că riscul de a dezvolta o formă de demență a fost cu 40% mai mic în cazul celor care se aflau într-o formă fizică bună. Dacă o persoană a început să facă exerciții fizice, riscul de demență s-a redus cu 48%, scrie MedicalXpress, citat de Sputnik France.

  „Îmbunătățirea sănătăţii cardiorespiratorii a fost puternic legată de scăderea riscului de demență. Persoanele care nu au practicat sport în anii '80, dar care au început să facă exerciţii fizice zece ani mai târziu, au reușit să întâzie cu doi ani debutul demenței”, a spus directorul de cercetare Atefe Tari.

  Pe de altă parte, anterior, cercetătorii de la Institutul Național pentru probleme de sănătate legate de îmbătrânire au contestat ideea că este necesar sportul pentru menţinerea unei sări cognitive bune. „Nu există dovezi care să recomande activităţile fizice ca o modalitate de a preveni demența cauzată de Alzheimer”, au spus aceștia, amintind totuși beneficiile unui stil de viață activ pentru menţinerea sănătăţii generale.

  Tematic

  Savanții au aflat ce văd extratereștrii când ne privesc
  Savanții au descoperit misterul durabilității pânzei de păianjen
  Savanții au prezentat o simulare a războiului nuclear între SUA și Rusia - Video
  Tagurile:
  Boală mintală, Prevenire, cercetători


  Știrile Zilei