02:13 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Vikings, historical reconstruction

  O navă a Vikingilor veche de peste 1.000 de ani a fost găsită în estul Norvegiei - Video

  © AFP 2019 / FRANK PERRY
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  14210

  Arheologii de la Institutul Norvegian de Cercetare a Patrimoniului Cultural (NIKU) au descoperit o comoară istorică folosind tehnologia din Ghidul Geo.

  Un georadar de înaltă rezoluție a descoperit urme ale unei nave aflate sub pământ și a unui sat care datează probabil din perioada Merovingiană sau Vikingă în Edoy, județul Møre și Romsdal, din Norvegia, a declarat NIKU într-un comunicat.

  „Este incredibil de interesant. Și din nou, tehnologia ne ajută să găsim încă o navă. Pe măsură ce tehnologia face salturi înainte, învățăm tot mai multe despre trecutul nostru. Este prea devreme să spunem ceva sigur despre navă, dar știm că acesta are o vechime de peste 1.000 de ani”, a spus dr. Knut Paasche, șeful departamentului de arheologie digitală de la NIKU.

  În 2018, aceeași tehnologie georadar a fost folosită pentru a găsi o navă Viking la Gjellestad. Resturile vasului au fost localizate chiar sub pământul de suprafață. Săparea ulterioară, la începutul acestui an, a arătat că unele dintre chilii erau încă intacte și în stare bună.  Știrile Zilei