13:17 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Julian Assange

  Julian Assange în pericol: avertisment la nivel internațional

  © AP Photo / Victoria Jones/PA via AP
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Arestarea lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks (32)
  26940

  Peste 60 de medici şi-au exprimat astăzi printr-o scrisoare deschisă îngrijorarea în legătură cu starea de sănătate a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, deţinut la Londra şi ameninţat cu extrădarea în SUA, unde este acuzat de spionaj.

  BRUXELLES, 25 nov - Sputnik, Daniela Porovăț. "Scriem această scrisoare în calitate de medici, pentru a ne exprima profunda noastră îngrijorare cu privire la starea de sănătate fizică şi mentală a lui Julian Assange", notează aceşti profesionişti în domeniu, într-o misivă adresată ministrului de interne britanic Priti Patel şi Dianei Abbott, responsabilă de aceste probleme în cadrul "guvernului din umbră" al Laburiştilor, principalul partid de opoziţie.

  Sprijinindu-se pe mai multe rapoarte, printre care cel al raportorului ONU pentru tortură, Nils Melzer, care a afirmat la începutul lui noiembrie că viaţa lui Julian Assange este "de acum în pericol", semnatarii îşi exprimă "serioasa îngrijorare colectivă şi atrag atenţia opiniei publice şi a lumii asupra acestei situaţii grave".

  "Suntem de părere că domnul Assange are nevoie de urgenţă de o evaluare medicală asupra stării sale de sănătate fizică şi psihologică", scriu medicii, care profesează în diferite ţări: SUA, Australia, Regatul Unit sau Suedia. Ei sugerează ca Assange să fie tratat într-un spital cu personal calificat.

  În lipsa acestor îngrijiri, "ne temem cu adevărat, în baza elementelor actuale disponibile, că Assange ar putea muri în închisoare", avertizează ei.

  La începutul lui noiembrie, raportorul ONU pentru tortură a precizat că îngrijorarea sa actuală este legată de "noi informaţii medicale transmise de mai multe surse fiabile care afirmă că starea de sănătate a lui Assange a intrat într-un cerc vicios de anxietate, stres şi neputinţă, tipic persoanelor expuse la o izolare prelungită şi la un arbitrar constant".

  Deţinut la închisoarea de maximă securitate din Belmarsh, în sudul Londrei, Assange este sub ameninţarea extrădării spre SUA, unde riscă o pedeapsă de până la 175 de ani de închisoare pentru spionaj, când, de fapt, Assange a făcute publice politicile controversate ale SUA din întreaga lume.

  Audierea asupra cererii de extrădare ar urma să aibă loc în februarie.

  Тема:
  Arestarea lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks (32)

  Tematic

  Suedia a reluat investigațiile penale împotriva lui Assange
  Perchezițiile la ambasada Ecuadorului încalcă drepturile lui Assange - Avocat
  Julian Assange, în stare gravă de sănătate, transferat la spital – „abia poate vorbi”
  Dezvăluire: Assange, supus la torturi psihologice ani de zile - Moscova cere explicații
  Judecătoria din Suedia a refuzat să elibereze mandatul de arestare pe numele lui Assange
  Moscova acuză Occidentul de încălcarea drepturilor și libertăților lui Julian Assange
  Șeful MAI de la Londra a semnat solicitarea SUA de extrădare a lui Assange
  Assange, deținut în condiții mai dure decât teroriștii – redactorul șef WikiLeaks
  Tatăl lui Assange: Fiul meu ar putea muri în închisoare
  Suedia a renunțat la investigațiile împotriva lui Assange: Nu există probe
  Tagurile:
  WikiLeaks, Julian Assange


  Știrile Zilei