18:10 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  European Commission

  Început de drum pentru noua Comisie Europeană

  © AFP 2019 / JOHN THYS
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  32 0 0

  Ursula von der Leyen a preluat oficial pe 1 decembrie funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, după amânarea din cauza respingerii a trei propuneri de comisari europeni. Tot ieri, şi-a început mandatul de preşedinte al Consiliului European Charles Michel

  BRUXELLES, 2 dec - Sputnik, Daniela Porovăț. La ceremonia oficială de începere a mandatului președintelui Comisiei Europene și a președintelui Consiliului European au participat alți nouă lideri europeni.

  "Este responsabilitatea noastră faţă de copiii noştri să le lăsăm o Uniune mai puternică decât cea pe care am moştenit-o", a declarat Ursula von der Leyen, în prezenţa preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, a noii preşedinte a Băncii Centrale Europene Christine Lagarde şi a lui Charles Michel.

  Europa este o "comoară pe care am moştenit-o", a mai spus politiciana germană, adăugând că "este datoria noastră să păstrăm această comoară".

  Noua Comisie Europeană îşi va prezenta pe 11 decembrie propunerile pentru combaterea schimbării climatice în cadrul unei sesiuni extraordinare a PE, în ajunul Consiliului European, a anunţat David Sassoli.

  Cele patru capete de afiş s-au adunat pentru o fotografie de familie şi o scurtă ceremonie la Casa Istoriei Europene pentru a marca zece ani de existenţă a Tratatului de la Lisabona, care a modificat arhitectura instituţională a Uniunii Europene, în special prin crearea funcţiei de preşedinte al Consiliului European.

  Intrarea în funcţiune a Comisiei Europene a Ursulei von der Leyen, prima femeie în fruntea acestei instituţii, a trebuit să fie întârziată cu o lună din cauza respingerii de către Parlamentul European a trei candidaţi ai Comisiei, printre care şi cel al României.

  Noua preşedintă a Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a evocat la rândul său ultimii zece ani de "reparaţii, schimbări profunde" traversate de continentul european, citând în special criza datoriei suverane şi provocarea schimbării climatice.

  "Europenii aşteaptă mult de la noi", a avertizat fostul premier belgian Charles Michel, vorbind în primul rând de "lupta comună împotriva schimbării climatice".

  În cadrul ceremoniei, preşedinţii PE şi ai Consiliului European i-au înmânat simbolic Ursulei von der Leyen tratatele UE, amintind astfel că instituţia care este gardian al respectării tratatelor este Comisia Europeană, iar în încheiere a fost difuzat imnul oficial al UE, Oda bucuriei de Beethoven.  Știrile Zilei