17:21 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Donald Trump și Emmanuel Macron

  Război comercial SUA-Franța: după disputa pe NATO, conflict pe giganții internetului

  © Sputnik / Ирина Калашникова
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  13420

  Administraţia Trump vrea să impună taxe vamale suplimentare, ajungând până la 100%, pe echivalentul a 2,4 miliarde de dolari în produse franceze, ca răspuns la introducerea în Franţa a unei taxe pe veniturile realizate de giganţii americani din domeniul Internetului

  BRUXELLES, 3 dec - Sputnik, Daniela Porovăț. SUA pare decisă să declare război economic Europei ca reacție la taxarea giganților internetului. Și nu e numai Franța cea care riscă taxe de 100% pe produsele sale, ci și Italia și Austria, dacă urmează calea Franței, ba chiar și Turcia.

  Acest anunţ este urmare a unei anchete deschise în iulie de reprezentantul american pentru Comerţ (USTR) care a ajuns la concluzia că legislaţia franceză numită GAFA (acronimul de la Google, Amazon, Facebook şi Apple) aduce prejudicii firmelor americane.

  În plus, USTR a făcut cunoscut într-un comunicat că intenţionează să deschidă o anchetă împotriva Austriei, Italiei şi Turciei pentru a stabili dacă taxele din domeniul digital ameninţă firmele americane.

  Cu Franța însă, disputa este profundă, și nu vizează doar aspectul strict comercial. Macron duce o politică de emancipare a Franței și a Europei de sub tutela NATO. Chiar înainte de summit-ul NATO de la Londra de astăzi, noul comisar european responsabil cu problemele de apărare, francezul Thierry Breton, a cerut ieri dezvoltarea unei ”industrii europene de apărare” pentru a dispune de tehnologii ”suverane”.

  ”Sunt 13 miliarde de euro care vor fi investiţi pentru a începe edificarea unei industrii de apărare europene coordonată pe întreg teritoriul european fără a lăsa niciun membru deoparte. Fiecare trebuie la nivelul său să-şi asume o parte din apărarea sa”, a argumentat el.

  Această politică europeană dezlipită de NATO și de SUA reprezintă politica promovată de președintele Emmanuel Macron, așa încât există o legătură directă între principiile asumate public de președintele francez și poziția comisarului european al Franței pe același subiect.

  Tagurile:
  conflict, Franța, SUA, summit, NATO


  Știrile Zilei