07:52 09 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.33
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.73
  Berlin

  Doi diplomați ruși, declarați persona non-grata în Germania

  CC BY-SA 2.0 / Fred PO / Berlin Bundestag
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  96 0 0

  Doi diplomați ruși au fost declarați persona non-grata de autoritățile Germaniei în contextul scandalului legat de asasinarea unui cetățean georgian la Berlin.

  BUCUREȘTI, 4 dec – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei a declarat persona non-grata doi angajați ai ambasadei ruse la Berlin.

  Anterior, presa a anunțat că executivul cancelarului Germaniei, Angela Merkel, ar putea introduce sancțiuni diplomatice și de alt gen împotriva Moscovei, dacă vor exista probe că aceasta are o atribuție la asasinarea cetățeanului Georgiei la Berlin în această vară.

  Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitryi Peskov, a negat în mai multe rânduri existența unor legături între asasinarea din capitala Germaniei și “oficialitățile ruse”.

  Ce s-a întâmplat la Berlin

  La sfârșitul lunii august, o persoană necunoscută l-a împușcat la Berlin pe un cetățean georgian, în vârstă de 40 de ani. Potrivit ziarului Berliner Kurier, bărbatul a fost rănit mortal în cap. Peste câteva zile poliția l-a reținut pe un rus de 49 de ani. Procuratura a declarat că asupra acestuia a fost descoperită arma cu care s-a săvârșit crima.

  Pe 25 august, revista Spiegel a scris că anchetatorii urmăresc toate pistele, însă consideră cea mai probabil scenariul “unui asasinări la comandă, planificate profesionist”. În același timp se sublinia că această crimă ar putea fi săvârșită la comanda a reprezentanților crimei organizate, fie a unui serviciul secret străin.

  Pe 13 august, Spiegel publicase un material în care afirmă că suspectul ar putea fi un agent al serviciilor secrete rusești. Autorii au ajuns la o astfel de concluzie în temeiul faptului că numele suspectului, indicat în actele prezentate pentru primirea vizei, lipsește în banca de date a Rusiei, iar numărul pașaportului trimite la Ministerului Afacerilor Interne, care “a mai eliberat documente ofițerilor GRU”.

  Purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a declarat că autoritățile “au luat act de informațiile apărute în presă”.

  Tematic

  Germania cedează în fața SUA: crește cheltuielile cu apărarea înainte de summit-ul NATO
  Şocant: cele mai multe prostituate din Germania sunt românce – statistici alarmante
  Oferte de muncă în Germania: 25.000 – 40.000 de euro/an
  Germania pledează pentru o fereastră a dialogului cu Rusia în cadrul NATO
  Tagurile:
  Rusia, Berlin, Germania


  Știrile Zilei