13:04 18 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR20.96
 • USD17.29
 • RUB0.24
 • RON4.30
 • UAH0.62
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  858140

  Fără atitudinea tranșantă a guvernului Viktor Orban, nimeni nu ar fi împiedicat Kievul să ia orice măsură contra minorităților naționale, inclusiv contra celei românești din Ucraina.

  BUCUREȘTI, 4 dec - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Extindere NATO în Ucraina va fi blocată în continuare de Ungaria, a anunțat la reuniunea de la Londra a Alianței, , ministrul de externe maghiar Peter Szijjarto, citat de presa internațională.

  ”Budapesta va înceta să blocheze aderarea Ucrainei la NATO doar după ce drepturile etnicilor maghiari din Transcarpatia sunt restabilite la nivelul existent înaintea adoptării legii ucrainene a Educaţiei, prin care s-a redus accesul minorităţilor la învăţământ în limba maternă” a declarat astăzi Szijjarto.

  Drepturile etnicilor maghiari au fost încălcate grav, consideră reprezentatntul Guvernului Viktor Orban, referindu-se la mandatul precedentului Petro Poroşenko.

  ”Presiunea asupra etnicilor maghiari din Transcarpatia a continuat să sporească recent 'într-o manieră disimulată, cu ajutorul poliţiei secrete ucrainene”, a acuzat șeful diplomației ungare.

  Desigur, aceasta este și problema etnicilor români – dar atitudinea Bucureștiului este una pasivă. De altfel, fără atitudinea tranșantă a guvernului Viktor Orban, nimeni nu ar fi împiedicat Kievul să ia orice măsură contra minorităților naționale  - inclusiv contra celei române.

  În privința intenției Kiev-ului de a accede în NATO, guvernul Viktor Orban s-a opus încă din octombrie adoptării unei ”declaraţii comune” a ambasadorilor statelor membre ale NATO. Motivul a fost clar exprimat – ”declaraţia comună” nu obliga Ucraina să reintroducă drepturile minorităților.

  „Ungaria nu sacrifică interesele unui număr de 150.000 de etnici maghiari din vestul Ucrainei de dragul unor considerente geopolitice”, a declarat guvernul Viktor Orban.

  Pe de altă parte, ministrul de Externe Szijjarto a confirmat la Londra că Ungaria e interesată ca Ucraina sa fie o ţară stabilă și puternică deoarece, în asemenea condiții și situaţia etnicilor maghiari din Transcarpatia ar fi mai bună.

  Tematic

  Viktor Orban și Merkel au sărbătorit împreună 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier
  Viktor Orban sfătuiește viitoarea Comisie Europeană să nu repete greșelile celei actuale
  Viktor Orban, din nou învingător
  Nucleară de la Budapesta: Viktor Orban a pierdut… după 10 ani!
  Viktor Orban ține PPE în șah: ar putea părăsi gruparea popularilor europeni
  Tagurile:
  Romania, NATO, Victor Orban

  Știrile Zilei