11:25 25 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR21.29
 • USD17.48
 • RUB0.23
 • RON4.37
 • UAH0.62
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  518103

  Chiar dacă nu există vreo amenințare directă a Chinei, ea nu are voie să ”se apropie” de alte continente – și nici să investească! – pentru că devine… un pericol pentru NATO!

  BUCUREȘTI, 5 dec - Sputnik, Dragoș Dumitriu. NATO și-a petrecut ultimii 70 de ani concentrându-se pe felul în care să apere Continentul împotriva Rusiei. Pentru a supraviețui deceniilor care vin, NATO a început să se gândească la o amenințare mai de la est. China este în prim planul atenției la întâlnirea oficialilor NATO”.

  Acest text - delirant mă încumet să-l numesc – a apărut în aprilie 2019, în cunoscuta publicație ”Politico”. Iar delirul apare în declararea, fățișă, drept ”amenințări” a unor state doar pentru că ele există într-o altă structură de organizare decât cea occidentală – și nu vor să se supună unei tendințe hegemonice a SUA.

  Exact asta a replicat acum Beijingul, după ce ieri, la Londra, la reuniunea NATO, China a fost definită drept noua provocare”.

  ”Unilateralismul american ameninţă ţările membre ale NATO, în timp ce China este o putere paşnică”, a replicat China. ”Creşterea puterii chineze este cea a unei puteri paşnice”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE chinez, Hua Chunying.

  Diplomatul chinez atrage atenția la politica SUA și NATO: ”cea mai mare ameninţare actuală pentru lume este cea a unilateralismului şi intimidării - chiar şi aliaţi ai SUA au fost victime”.  

  În același stil al acuzațiilor fără probe, specific NATO și SUA, secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, a reiterat la Londra, la adunarea Alianței, alegațiile conform cărora Beijingul ar fi organizat ”atacuri cibernetice împotriva Europei” şi acțiuni de ”spionaj industrial”, cu ”consecinţe pentru securitatea ţărilor din NATO”.

  Problema e alta – China are mulți bani și, ce să vezi, se dotează la toate capitolele! Ori, asta e o problemă pentru NATO, nimeni nu are voie să facă asta, fără acord!

  ”China dispune de al doilea buget pentru apărare din lume şi s-a dotat cu un mare număr de noi capacităţi moderne, inclusiv cu rachete cu rază de acţiune lungă, capabile să atingă toată Europa şi SUA”, a declarat Stoltenberg.

  Culmea e că și SUA are ”rachete cu rază de acţiune lungă, capabile să atingă” toată… China! Ba chiar portavioanele americane se plimbă prin marea Chinei…

  Dar, ce să vezi,  Stoltenberg a atras atenția asupra ”apropierii Chinei de noi în Arctica, în Africa, în Europa, unde investeşte masiv în infrastructurile noastre şi în spaţiul cibernetic”!

  Deci, chiar dacă nu există vreo amenințare directă a Chinei, ea nu are voie să ”se apropie” de alte continente – și nici să investească! – pentru că devine… un pericol pentru NATO!  Așa cum spuneam… delir!

  Mai urmează ca președintele României, Klaus Iohannis, să implementeze în NATO sintagma ”Ciuma roșie”… Probabil că sintagma nazistă ar fi bine primită, precum ofițerii fostei armate naziste la înființarea NATO.

  Tematic

  SUA își pierd aliații în ajunul summitului NATO la Londra
  NATO cu poalele în cap: Trump îi atacă pe Macron și pe Merkel chiar de la Summit
  Un jubileu cu un NATO în moarte cerebrală. Ce are de câștigat Rusia
  Putin: Extinderea NATO amenință securitatea Rusiei
  Putin: Apropierea NATO de granița Rusiei, pericol la adresa securității țării
  „Rusia nu este un inamic al NATO” - președintele Poloniei împărtăşeşte opinia lui Macron
  Viktor Orban dă peste nas NATO – blochează planurile de extindere, lecție pentru România
  Despre ce a fost summitul NATO: China, Rusia și spațiul cosmic
  Tagurile:
  China, replică, NATO

  Știrile Zilei