17:27 17 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.48
 • USD17.45
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  245125

  Comisia Europeană nu a emis nicio declarație în legătură cu violențele din Franța pentru că sunt convinse că structurile de forță franceze dispun de toate procedurile necesare pentru menținerea ordinii publice.

  BUCUREȘTI, 6 dec – Sputnik. Uniunea Europeană nu a emis o declarație prin care să îndemne la reținere în confruntările demonstranților cu poliția în Franța pentru că consideră că statele membre ale UE dispun de toate procedurile necesare pentru reacția la cazurile de violență, a declarat jurnaliștilor reprezentantul Comisiei Europene, potrivit RIA Novosti.

  Vineri, în cadrul unui briefing al Comisiei Europene, jurnaliștii au solicitat explicații de ce spre deosebire de Bolivia sau Chile, UE nu a emis o declarație în legătură cu violențele din Franța, chiar dacă au existat cazuri de rănire a jurnaliștilor în urma utilizării a echipamentelor speciale de către poliție.

  “Comisia Europeană respectă dreptul fiecărui cetățean la proteste, cât și obligațiile presei de a informa despre demonstrații. În același timp, poliția trebuie să asigure toate măsurile pentru ca aceste manifestații să decurgă pașnic. În afară de aceasta, nu avem alte comentarii legate de protestele din Franța”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.

  Fiind întrebat conform căror criterii Comisia Europeană selectează statele la manifestațiile cărora trebuie să reacționeze, purtătorul de cuvânt a spus că nu poate oferi comentarii în această chestiune.

  “Când au loc demonstrații, îndemnăm toate părțile să dea dovadă de reținere. Considerăm important ca protestele să decurgă pașnic. Forțele de ordine s-ar putea confrunta uneori cu situații complicate. În situația, care vizează statele membre ale UE, aceștia au toate procedurile necesare pentru a face față unor astfel de probleme”, a explicat el.

  Potrivit lui, în Franța există “o justiție și proceduri care funcționează, în pofida plângerilor legate de brutalitatea poliție și noi suntem convinși că autoritățile franceze sunt capabile să răspundă unor astfel de plângeri”.

  Comisia Europeană refuzase și anterior să aprecieze proporționalitatea acțiunilor represive ale structurilor de forță franceze față de reprezentanții Vestelor Galbene, motivând că “nu comentează operațiunile structurilor de forță care se află în competența statelor membre ale UE”.

  Tematic

  Tragedie în Franța: Pod rutier prăbuşit, maşini căzute în râu, pompieri la faţa locului
  Ziua Armatei cu proteste ale militarilor, polițiștilor și rezerviștilor
  Război comercial SUA-Franța: după disputa pe NATO, conflict pe giganții internetului
  Proteste masive în Franța din cauza pensiilor
  Proteste masive la Tbilisi împotriva unui film pro-LGBT
  Decizie uluitoare a lui Fifor și Dăncilă: schimbă un om cheie chiar înainte de 10 august!
  Nucleara pentru “10 august” – ”Omul din umbră” a avut dreptate: ancheta ”Lovitura de stat”
  Români în Germania: 10 lucruri care se schimbă în august în această ţară –cum vă afectează
  Ancheta ”protestului” din 10 august – cifre oficiale… de necrezut!
  Mâine, Carmen Dan va da noi explicaţii pentru protestele din 10 august
  Scandal monstru: a murit un protestatar afectat la incidentele din 10 august
  Îngrijorare? Manifestația de pe 10 august din Piața Victoriei, aprobată de Primărie
  Imagini cu impact: cum s-au desfășurat protestele din 10 august
  Liviu Pleșoianu, reacție spectaculoasă după o trădare în Parlament – legat și de 10 august
  Tagurile:
  Comisia Europeană, protest, Franța


  Știrile Zilei