13:44 25 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.66
 • USD17.73
 • RUB0.29
 • RON4.11
 • UAH0.73
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  20750

  Turcia are nevoiede o cantitate mai mare de apărare antiaeriană și nu intenționează să le procure din țările membre ale NATO, a declarat ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlüt Çavuşoğlu.

  BUCUREȘTI, 6 dec – Sputnik. Turcia are nevoie de o cantitate mare de sisteme de apărare antiaeriană și va lua în considerație achiziționarea lor nu de la aliații din NATO, pentru că nu le poate obține de la alianță, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Mevlüt Çavuşoğlu.

  Turcia a demarat testarea radarelor rusești S-400
  © Ruptly / Ministerul Apărării al FR / WH.GOV

  “Doar din motive tehnice sunt nevoit să cumpăr sisteme de apărare antiaeriană la alții, dacă nu le pot obține de la aliații mei. Și în viitor vom avea nevoie de mai multe. Dacă nu pot obține Patriot, ar putea fi S-400 sau alte sisteme”, a declarat Çavuşoğlu la conferința “Dialogurile Mediteranene” la Roma.

  “Președintele Trump înțelege prea bine acest lucru, spre deosebire de Pentagon și administrația lui. Însă noi suntem de acord să cooperăm să lucrăm în această problemă”, a adăugat ministrul.

  Ministrul Afacerilor Externe al Turciei a menționat că Anka este un aliat al NATO, însă și un vecin al Rusiei.

  “Cumpărăm gaz de la ei, cifra de afaceri cu ei crește. Nu suntem de acord cu Rusia în privința Crimeei, integrității Georgiei și chiar în unele chestiuni din Siria. Eu trebuie să cooperez cu Rusia și această cooperare în Astana și Soci sporește. Formatul de la Geneva este viu acum datorită rezultatelor negocierilor în Soci și Astana”, a spus Çavuşoğlu.

  Livrările noilor sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400, care au provocat o criză în relațiile dintre Turcia și SUA, au început la mijlocul lunii iulie. Potrivit președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, S-400 vor fi puse în funcție în aprilie 2020. Washingtonul a cerut să se renunțe la această înțelegere, în schimbul procurării sistemelor americane Patriot. În caz contrar, SUA amenința să suspende sau să anuleze vânzarea către Turcia a noilor avioane militare F-35, precum și să introducă sancțiuni în conformitate cu CAATSA (legea cu privire la contracararea inamicilor Americii prin intermediul sancțiunilor). Ankara a refuzat să cedeze.

  Tematic

  Memorandumul de la Soci privind Siria: Succes politic impresionant pentru Rusia și Turcia
  Le ce etapă se află negocierile între Rusia și Turcia pentru avioanele Su-35
  Turcia a anunțat suspendarea operațiunilor în Siria
  Cum Moldova ar putea depăși Turcia: Experiența inedită a unui fermier din Ialoveni
  Lavrov: Rusia, Turcia, Iran vor conlucra pentru asigurarea stabilizării durabile în Siria
  Rusia și Turcia încep patrulările comune din 1 noiembrie
  Assad: Statul Islamic are doi parteneri în Siria – Turcia și SUA
  Scandal diplomatic între Turcia și SUA pe teritoriul românesc
  Turcia a demarat testarea radarelor sistemelor rusești S-400
  Tagurile:
  Rusia, S-400, Turcia, Mevlüt Çavuşoğlu


  Știrile Zilei