09:27 23 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.66
 • RUB0.28
 • RON4.10
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  252 0 0

  Primul ministru francez, Edouard Philippe, se arată decis să finalizeze reforma sistemului de pensii propus de guvernul său, chiar dacă liderul sindicatului CGT a anunțat că va lupta până la retragerea proiectului.

  BRUXELLES, 8 dec - Sputnik, Daniela Porovăț. Preşedintele francez Emmanuel Macron va avea în această seară o întâlnire de lucru cu premierul Edouard Philippe şi cu membrii Guvernului la Palatul Elysee pentru a discuta despre reforma sistemului de pensii.

  Discuțiie au loc într-o perioadă tensionată, când sistemele de transport franceze au fost paralizate astăzi pentru a patra zi, iar sindicatele de la SNCF și sistemul de transport public din Paris RATP și-au menținut greva împotriva reformei pensiilor.

  "Sunt hotărât să duc această reformă a pensiilor până la capăt, o voi face respectuos și voi aborda îngrijorările oamenilor în legătură cu aceasta", a declarat Philippe pentru săptămânalul Le Journal du Dimanche

  „Dacă nu punem în aplicare o reformă minuțioasă, serioasă și progresivă astăzi, altcineva va face una mâine, dar într-adevăr cu brutalitate”, a adăugat el.

  Philippe a spus de altfe la finele săptămânii trecute că va prezenta miercuri o schiţă detaliată a planului de reformă a pensiilor.

  În tabvăra adversă, liderul CGT, Philippe Martinez, a declarat că uniunea sa va menține protestul până când guvernul renunță la plan. „Vom continua până când planul va fi retras”, a spus el pentru aceeași publicație. „Lasă-l (Philippe) să asculte furia oamenilor. Lasă-l să spună, că numai idioții nu se răzgândesc niciodată. Lasă-l să se întoarcă de unde a plecat", a spus Martinez, adăugând că "nu există nimic bun" în planul de reformă a guvernului.

  Sindicatele planifică o a doua manifestație pentru ziua de marți, în urma unei prime demonstraţii care s-a desfăşurat joi, când 65.000 de oameni au protestat la Paris și 806.000 au luat parte la proteste la nivel național, potrivit cifrelor poliției.

  Tematic

  Proteste masive în Franța din cauza pensiilor
  Peste 60 de persoane au fost reținute în urma manifestațiilor la Paris
  Protestatarii din Catalonia blochează autostrada Spania - Franța
  Paris: 16 persoane au fost reținute în timpul protestelor ”vestelor galbene”
  Protestele din Catalonia escaladează: autostrada dintre Franța și Spania, blocată
  Tensiuni la Paris: Manifestanții au dat foc baricadelor - VIDEO
  Tagurile:
  Pensii, Grevă, Franța, Paris


  Știrile Zilei