22:00 22 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.55
 • USD17.61
 • RUB0.29
 • RON4.09
 • UAH0.73
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  29 0 0

  Agenda Consiliului European de iarnă, ce are loc joi şi vineri la Bruxelles, include bugetul multianual al Uniunii Europene, schimbările climatice şi Brexitul, acestea fiind principalele puncte de discuție.

  BRUXELLES, 11 dec - Sputnik, Daniela Porovăț. Acesta este primul summit al UE prezidat de Charles Michel în calitate de preşedinte al Consiliului European. În invitația adresată membrilor Consiliului European, noul președinte Charles Michel anunță temele și programul reuniunii.

  Astfel, liderii statelor membre vor finaliza orientările privind strategia pe termen lung a UE referitoare la schimbările climatice care urmează să fie transmisă secretariatului Convenţiei-cadru a ONU asupra schimbărilor climatice (CCONUSC) la începutul anului 2020, iar participanţii se vor concentra asupra obiectivului atingerii neutralităţii climatice până în 2050.

  Primul pachet de măsuri al UE privind schimbările climatice a stabilit trei obiective-cheie pentru 2020, numite Obiectivele 20-20-20: o reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră, o creştere până la 20% a ponderii energiei din surse regenerabile şi realizarea unei îmbunătăţiri cu 20% a eficienţei energetice.

  În legătură cu cadrul financiar multianual 2021-2027, discuţia va porni de la un cadru de negociere cu cifre pregătit de preşedinţia finlandeză a Consiliului UE, aşa cum au solicitat liderii statelor membre la summitul UE din octombrie. De amintit că propunerea Finlandei a nemulțumit foarte multe state membre, așa că sunt așteptate modificări fundamentale.

  Vineri, în a doua zi a summitului european, liderii UE27 vor discuta despre Brexit şi despre pregătirile pentru negocierile asupra viitoarei relaţii între Uniunea Europeană şi Regatul Unit după ce această ţară se va retrage din blocul comunitar.

  De asemenea, vineri va avea loc un summit al zonei euro, în care vor fi prezentate progresele înregistrate în punerea în aplicare a declaraţiei Summitului zonei euro din iunie 2019, inclusiv revizuirea Tratatului privind Mecanismul european de stabilitate (MES), instrumentul bugetar pentru convergenţă şi competitivitate (BICC) şi lucrările cu caracter tehnic vizând consolidarea uniunii bancare.

  Tematic

  Consiliul Europei lovește în partidele de dreapta în prima zi a europarlamentarelor
  Rusia și-a achitat cotizația la Consiliul Europei pentru anul 2019
  Cât va mai rezista Consiliul Europei fără banii Rusiei
  Moscova: ieșirea Rusiei din Consiliul Europei ar putea deveni inevitabilă
  Consiliul Europei îi cere socoteală Curții Constituționale de la Chișinău
  Consiliul Europei i-a restabilit Rusiei drepturile de vot în APCE
  Tagurile:
  Brexit, climă, Buget, Consiliul Europei


  Știrile Zilei