23:49 22 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.55
 • USD17.61
 • RUB0.29
 • RON4.09
 • UAH0.73
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  15421

  Polonia, Ungaria şi Republica Cehă au emis obiecţii cu privire la proiectul de document pe tema pactului ecologic european, ce va fi supus aprobării liderilor europeni la summitul de joi şi vineri.

  BRUXELLES, 11 dec - Sputnik, Daniela Porovăț. Cele trei țări arată că economiile lor nu pot atinge obiectivul neutralităţii climatice până în anul 2050 în lipsa unui sprijin financiar. Disputa vine să adâncească clivajul dintre țările vestice și cele din centrul și estul Europei.

  Cele trei state amintite, plus Slovacia, au blocat anterior planul Uniunii Europene care stabileşte atingerea în anul 2050 a obiectivului ''zero emisii de carbon cu efect de seră'', argumentând că economiile lor nu sunt suficient de competitive pentru a face faţă schimbărilor implicate de realizarea acestui obiectiv.

  Liderii europeni se reunesc mâine și poimâine la Consiliul European de iarnă şi vor pleda din nou pentru acest obiectiv, enunţat şi în ''Pactul Ecologic'' dorit de Comisia Europeană.

  Însă purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat astăzi că ''dincolo de angajamentele existente pentru anul 2030, ne putem asuma altele doar pe baza unor calcule serioase, clare şi responsabile. Numai în acest mod putem lua decizii responsabile''.

  La rândul său, premierul ceh Andrej Babis a scris pe Twitter: ''Republica Cehă doreşte de asemenea să atingă neutralitatea emisiilor de carbon, dar nu vom reuşi fără energia nucleară. UE trebuie să recunoască energia nucleară ca sursă lipsită de emisii. Mai mult, costul neutralităţii emisiilor de carbon va fi uriaş''.

  La rândul său, un oficial polonez a declarat: ''Din punctul nostru de vedere, ultimul proiect de concluzii cu decizia de la summit asupra chestiunii climatice încă necesită discuţii''. Acesta a precizat că Polonia doreşte în special garanţii mai precise privind o finanţare generoasă înainte de a se angaja în favoarea neutralităţii climatice până în anul 2050.

  Însă, până în prezent, răspunsul noii Comisii Europene faţă de solicitările de sprijin financiar formulate de aceste ţări a fost doar ''Fondul de Tranziţie'', a cărui finanţare depinde de negocierile privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 şi de alocările pentru politica de coeziune. O posibilă sumă vehiculată în prezent pentru acest fond este de cel puţin 35 de miliarde de euro, plus finanţări suplimentare din alte surse, cum ar fi Banca Europeană de Investiţii.

  Obiectivul ''Fondului de Tranziţie'' este să ajute regiunile europene dependente de combustibilii fosili să-şi finanţeze tranziţia către industrii şi surse de energie curate şi să formeze lucrătorii din industriile evoluate tehnologic.

  Tematic

  Ce riscă țările implicate în disputa pe migranți judecată la Curtea de Justiție a UE
  Țările UE unde prețurile cresc mai puternic decât în România
  Țările UE cu cele mai mari cheltuieli pentru alcool: aflați cine este fruntea
  Țările UE se bat pentru putere, România se războiește cu ea însăși
  Gata cu democrația! Von der Leyen vrea să controleze toate țările UE la statul de drepți!
  Lavrincik: În afară de România, toate țările din UE au relații economice cu Rusia
  Țările UE se aleg cu funcții care atrag bani. România se va ocupa cu cătușele lui Kovesi?
  Tagurile:
  Ecologie, pact


  Știrile Zilei