03:40 09 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.13
 • USD18.52
 • RUB0.24
 • RON4.16
 • UAH0.68
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  25531

  Uniunea Europeană se opune oricăror sancțiuni față de companiile europene, implicate în realizarea gazoductului Nord Stream – 2.

  BUCUREȘTI, 12 dec – Sputnik. Uniunea Europeană se pronunță împotriva sancțiunilor în raport cu orice companii din statele membre care desfășoară activități legale, a declarat comisarul european pentru comerț, Phil Hogan, fiind întrebat despre problema sancțiunilor SUA și Nord Stream – 2.

  “Scopul Comisiei Europene a fost întotdeauna activitatea transparentă a Nord Stream – 2... în conformitate cu principiile legislației energetice a UE. În ansamblu, UE se pronunță împotriva oricăror sancțiuni față de orice companii din UE care desfășoară activități legale”, a spus el.

  Comisiile pentru problemele militare ale Camerei Reprezentanților și Senatorului SUA au convenit asupra bugetului militar pentru anul 2020. Acesta presupune alocarea mijloace pentru “contracararea Rusiei” în diverse domenii. În special, în proiect sunt prevăzute sancțiuni din cauza construcției gazoductului Nord Stream – 2 și Turkish Stream. Acum documentul urmează să fie semnat de președintele SUA.

  Proiectul "Nord Stream 2" presupune construcția a două linii de gazoduct cu o capacitate de 55 miliarde de metri cubi de gaz care vor conecta țărmul Rusiei cu Germania prin Marea Baltică. Noua conductă va fi construită în apropiere conductei Nord Stream.

  De realizarea proiectului se ocupă compania Nord Stream 2 AG. Jumătate din mijloace vor fi investite de Gazprom, restul vor fi oferite de partenerii europeni, Shall, OMV, Engie, Uniper și Wintershall.

  SUA se pronunță împotriva proiectului și promovează în Europa propriul gaz lichefiat. Împotriva Nord Stream – 2 se pronunță, de asemenea, Ucraina, care are temeri că va pierde veniturile de pe urma tranzitului gazului rusesc, dar și Polonia, Letonia și Lituania.

  În favoarea proiectului se pronunță Germania și Austria, interesate de livrarea sigură a gazului, precum și Norvegia, guvernul căreia deține 30 la sută din acțiunile companiei Kvaerner, unul din executorii lucrărilor de construcții.

  Tematic

  Putin: SUA luptă împotriva Nord Stream – 2, proiect convenabil Europei
  Ministrul rus: Nord Stream – 2 va fi realizat conform directivei UE a gazelor
  SUA vor să introducă sancțiuni împotriva Nord Stream - 2
  Noul lider al CDU susține Nord Stream - 2
  Șefii OMV și Gazprom au discutat la Moscova despre Nord Stream - 2
  Sancțiuni împotriva Nord Stream-2, aprobate de o comisie a Senatului SUA
  Danemarca a dat undă verde Nord Stream - 2
  Declarație: Nord Stream–2 va deveni funcțional în 2020
  Declarație: Sancțiunile împotriva Nord Stream -2, un atac la suveranitatea UE
  Tagurile:
  Rusia, Uniunea Europeană, Nord Stream 2


  Știrile Zilei