03:46 12 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (672)
  22520

  Scoţia trebuie să primească autorizaţia de a organiza un nou referendum privind statutul său în Regatul Unit, a declarat astăzi premierul scoţian Nicola Sturgeon

  BRUXELLES, 13 dec - Sputnik, Daniela Porovăț. Sondajele de opinie indică faptul că Partidul Naţional Scoţian (SNP) va câştiga 55 dintre cele 59 de mandate alocate Scoţiei în Parlamentul Regatului Unit.

  ''Există acum un mandat pentru a le oferi scoţienilor alegerea cu privire la viitorul lor. Este o dorinţă clară şi o confirmare că Scoţia nu trebuie să fie ancorată de un guvern Boris Johnson şi nu trebuie să fie desprinsă de Europa împotriva voinţei noastre”, a declarat Sturgeon.

  Potrivit premierului scoțian, Boris Johnson are poate un mandat de a scoate Anglia din Uniunea Europeană, dar el nu are un mandat solid de a scoate Scoţia din Uniunea Europeană, iar Scoţia trebuie să aibă o opţiune privind propriul său viitor, a mai spus Sturgeon.

  Un sondaj de opinie publicat la sfârșitul săptămânii trecute de Sunday Times a arătat că Scoţia ar vota pentru independenţă dacă Regatul Unit iese din Uniunea Europeană, dar s-ar opune independenţei dacă acesta ar rămâne în interiorul blocului comunitar.

  Sondajul arăta că 51% dintre scoţieni ar sprijini independenţa Scoţiei dacă Regatul Unit părăseşte UE, iar 49% ar vota împotriva independenţei. Totuşi, dacă Regatul Unit ar rămâne în interiorul Uniunii Europene, 58% din scoţieni ar vota contra independenţei Scoţiei, iar 42% în favoarea acestui scenariu.

  La referendumul din iunie 2016, Regatul Unit a votat în proporţie de 52% pentru ieşirea din Uniunea Europeană. În ceea ce-i priveşte, 62% dintre scoţieni au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (672)
  Tagurile:
  Boris Johnson, independență, Marea Britanie, Brexit


  Știrile Zilei