08:43 17 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.38
 • USD17.87
 • RUB0.23
 • RON4.34
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (84)
  20360

  Pentagonul a efectuat testări de rachete, care erau anterior interzisă de INF. Politologul rus Andrei Koșkin a menționat, la radio Sputnik, că rachetele au fost dezvoltate în perioada funcționării tratatului.

  BUCUREȘTI, 13 dec – Sputnik. SUA au testat o rachetă balistică cu rază medie de acțiune fără focoasă nucleară, cu bazare terestră, interzisă anterior de INF.

  “Ministerul Apărării a efectuat testările rachetei balistice cu bazare terestră și o configurație non-nucleară, la baza forțelor aeriene “Vandenberg”, California. Acum evaluăm rezultatele”, a declarat agenției RIA Novosti reprezentantul bazei.

  Ulterior, șeful Pentagonului, Mark Esper, a declarat că testările au fost efectuate cu succes.

  În luna august a acestui an, Pentagonul a efectuat teste ale rachetei de croazieră non-nucleare cu bazare terestră, interzisă de tratatul INF. Racheta și-a atins ținta, parcurgând o distanță de peste 500 de kilometri.

  Astfel de acțiuni demonstrează politica duplicitară a SUA, consideră politologul militar Andrei Koșkin, șef al Catedrei de politologie și sociologie a Universității Economice Ruse “Plehanov”.

  “Astăzi SUA își propun să dezvolte rachete cu rază medie și scurtă de acțiune, însă nu se jenează de faptul că au lucrat asupra acestor proiecte în perioada în care era în vigoare Tratatul INF. Așa arată politica duplicitară a Statelor Unite, nici măcar nu respectă acele condiții prevăzute de tratatele semnate pe arena internațională. Iată de ce astăzi ne-am putea aștepta că SUA vor amplasa rachete cu rază medie de acțiune pe continentul european, ceea ce va provoca o indignare a europenilor. Rusia, la rândul său, va fi nevoită să ia măsuri adecvate pentru neutralizarea amenințării”, a menționat Andrei Koșkin la radio Sputnik.

  Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) și-a încetat existența pe 2 august, la inițiativa SUA. La începutul acestui an Washingtonul a anunțat că intenționează să părăsească în mod unilateral acest acord și a acuzat Rusia de nerespectarea lui. La începutul lunii iunie, președintele rus, Vladimir Putin, a semnat legea cu privire la suspendarea participării țării la Tratat. Oficialitățile ruse au declarat în mai multe rânduri că țara respectă toate prevederile INF.

  Тема:
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (84)

  Tematic

  Dezvăluire: de ce NATO cheltuiește pe apărare de douăzeci de ori mai mult decât Rusia
  O carte șoc în România: ”Planurile Americii pentru hegemonia mondială”
  Parisul a respins moratoriul asupra amplasării rachetelor în Europa
  Mihail Gorbaciov: un nou război rece amenință să distrugă lumea civilizată
  Macron cere dialogul NATO cu Rusia care nu mai e văzută ca ”inamic”
  Putin: Rusia, pregătită să extindă imediat noul tratat de control al armelor START
  Lavrov după discuția cu președintele SUA: Trump înțelege care sunt beneficiile...
  Dincolo de diplomație sau de ce a mers Lavrov în SUA
  Macron: Europa trebuie să fie parte a unui nou tratat INF
  Tagurile:
  rachetă, SUA, INF

  Știrile Zilei