09:16 23 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.66
 • RUB0.28
 • RON4.10
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  31770

  Militarii de la Phenian au efectuat un test de la locul de lansare a sateliţilor pentru a stimula „descurajarea nucleară sigură”, la doar câteva zile înainte de termenul limită stabilit de Coreea de Nord pentru a relansa discuțiile de denuclearizare cu SUA.

  BUCUREŞTI, 14 dec - Sputnik. Un „test crucial” a fost efectuat vineri de pe Sohae, locul de lansare de sateliţi, situat în partea de vest a Coreei de Nord, a informat sâmbătă agenția de știri KCNA. De obicei, Phenianul nu este pierde ocazia de a se lăuda cu lansările lor de rachete, dar acest raport a fost unul sumar.

  Potrivit informaţiilor difuzate, testul a fost un succes, iar rezultatul acestuia va fi utilizat pentru „consolidarea în continuare ... a descurajării nucleare sigure”.

  Aceasta este a doua activitate desfășurată la Sohae în doar o săptămână; precedentul test a avut loc sâmbăta trecută. Ministrul sud-coreean al Apărării, Jeong Kyeong-doo, a declarat că este un test al unui motor de rachetă.

  Noutăţile de la Sohae au declanșat, de asemenea, zvonuri despre o renaștere a activității de lansare la complex, pe care Phenianul l-a dezasamblat parțial în 2018 pe fondul progreselor în discuțiile cu SUA privind denuclearizarea.

  În urmă cu două zile, grupul american de monitorizare „38 North” a prezentat imagini de la un satelit comercial care arăta aparent instalația Sohae și sugerează că pregătirile pentru lansarea unei rachete erau în curs.

  ​Cel mai recent test vine o jumătate de lună până la termenul limită de încheiere a anului pe care Kim Jong-un l-a stabilit în aprilie pentru un acord nuclear cu SUA. Phenianul a amenințat că va lua o „nouă cale” nespecificată, dacă Washingtonul nu reușește să-și slăbească poziția cu privire la denuclearizare.

  Cu toate acestea, nu există niciun indiciu că discuțiile se vor relua oricând în curând - în schimb, ambele părți au început să vină cu amenințări voalate și atacuri verbale.

  La începutul acestei luni, Phenianul a promis că va oferi un „cadou de Crăciun” pentru SUA, la care Donald Trump a răspuns prin a-l numi din nou pe liderul nord-coreean „Omul rachetă - Rocket Man”. Cu toate acestea, replicile reciproce nu au atins nivelul amenințărilor cu „foc și furie” pe care le-am urmărit în 2017.

  Tagurile:
  SUA, Coreea de Nord


  Știrile Zilei