11:09 22 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.64
 • USD16.66
 • RUB0.22
 • RON4.04
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (509)
  39934

  Militarii SUA au revenit în șase baze și puncte de control din Nord-Estul Siriei și în zonele cu zăcăminte petroliere.

  BUCUREȘTI, 18 dec – Sputnik. Militarii americani, care s-au retras din 16 baze și puncte de control, după declanșarea operațiunii turce „Izvorul Păcii”, au revenit în șase baze, transmite agenția Anadolu.

  Vladimir Putin
  © Sputnik / Алексей Никольский

  În prezent, militarii își consolidează prezența în Nord-Estul Siriei, în zona de frontieră cu Turcia și Iranul, dar și în regiunile cu zăcăminte de petrol.

  În provincia Hasakah, din Nord-Estul Siriei, militarii SUA au fost dislocați pe teritoriul a cinci baze și puncte de control. În afară de aceasta, americanii crează alte două puncte de control în localitatea Qahtaniyah din provincia Hasakah și localitatea Himo din Qamishli.

  SUA planifică să consolideze securitatea în regiunea zăcămintelor de petrol din Hasakah și la frontiera turco-siriană, anunță agenția. Potrivit sursei citate, în prezent, militarii americani sunt dislocați în 11 baze și puncte de control din Siria. Cinci din acestea se află în Hasakah, patru în Dier ez-Zur și două în Rakka. În provincia Dier ez-Zur militarii americani mai construiesc două puncte de control.

  Pe 17 octombrie, SUA și Turcia au anunțat că au convenit asupra suspendării operațiunii militare a Turciei pentru 120 de ore și a retragerii trupelor kurde din zona-tampon de 30 de kilometri, aflată la frontiera turco-siriană, pe care Ankara intenționează s-o controleze. Ulterior, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că SUA nu și-a respectat pe deplin angajamentele asumate în fața autorităților de la Ankara.

  Тема:
  Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (509)

  Tematic

  Un cvasi-stat pe malul de est al Eufratului: Ce scopuri urmăresc SUA în Siria
  Militarii ruși au ocupat fostul aerodrom american din Siria
  Putin, un bilanț al summitul BRICS: Despre Trump, Siria, Zelenski și Ucraina
  Trei militari ruși, răniți într-o explozie în Siria
  Războiul din Libia și pacea din Siria în topul agendei ministrului Lavrov la Roma
  Putin și Erdogan au discutat la telefon despre Siria și Libia
  Tagurile:
  Siria, militari, SUA

  Știrile Zilei