15:56 21 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.55
 • RUB0.29
 • RON4.07
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (641)
  786860

  În Marea Britanie deputaţii au votat adoptarea proiectului modificat privind acordul de retragere din UE al premierului Boris Johnson, ceea ce face ca Brexitul pe 31 ianuarie să fie aproape sigur.Acordul nu permite prelungirea perioadei de tranziție după decembrie 2020.

  BUCUREŞTI, 20 dec – Sputnik, Doina Crainic. O versiune anterioară a proiectului de lege prevedea că perioada de tranziție post-Brexit poate fi prelungită, prin acord reciproc, până la doi ani, dar acum, când Partidul Conservator al lui Johnson a câştigat o largă majoritate în Camera Comunelor, această concesie a fost înlăturată.

  Proiectul de lege a fost aprobat 358 de voturi pentru şi 234 de voturi împotrivă, potrivit RT.

  De asemenea, guvernul a eliminat clauzele din proiectul de lege care promiteau alinierea la UE în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor, susţinând că acestea vor fi protejate și „îmbunătățite” în baza unui proiect de lege intern.

  Deputații au votat şi „moțiunea privind programul” pentru proiectul de lege – calendarul guvernului pentru trecerea proiectului de lege de ultimele etape în ianuarie. Moțiunea programului a fost adoptată cu 353 voturi pentru şi 243 împotrivă.

  Proiectul de lege privind Brexit va reveni în Parlament pe 7 ianuarie, când parlamentarii îl vor dezbate pentru încă o săptămână înainte de a vota din nou și a trece legislația în Camera Lorzilor.

  Dacă totul va merge conform planului lui Johnson, Marea Britanie va părăsi legal Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, după care vor începe negocierile comerciale între Londra și Bruxelles.

  Totuşi, relația viitoare a Marii Britanii cu UE rămâne încă neclară, iar analiștii au prezis că vor urma ani de negocieri privind comerțul, în ciuda asigurărilor optimiste ale lui Johnson că un acord poate fi încheiat până în decembrie 2020.

  De asemenea, nu există încă o certitudine pentru britanici cu privire la cum va fi un acord comercial cu SUA, existând îngrijorări că o înțelegere cu administrația Trump ar putea pune NHS în pericol în fața corporațiilor americane.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (641)

  Tematic

  UK: deputaţii votează acordul privind Brexit, ce noutăţi conţine – 2020, anul Brexit
  Trump laudă victoria lui Boris Johnson și promite un acord post-Brexit ”mare și lucrativ”
  Boris Johnson a anunțat, după alegeri, data limită pentru Brexit
  Românii din Marea Britanie: În ce condiţii vor putea munci după Brexit – noi reguli
  Confruntare televizată pe Brexit între premierul Marii Britanii și șeful opoziției
  Alertă! Parlamentul European amenință Londra cu blocarea acordului pe Brexit
  Brexit înainte de Crăciun? Declaraţiile lui Boris Johnson
  Tagurile:
  Proiect de lege, UK, Brexit


  Știrile Zilei