17:32 22 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.19
 • USD17.77
 • RUB0.28
 • RON4.01
 • UAH0.73
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  11601

  Președintele Turciei Tayyip Erdogan a avertizat ieri că Turcia nu mai poate primi un nou val de migranţi din Siria și că cele care vor suporta impactul migrației dacă violenţele din nord-vestul Siriei nu vor fi oprite vor fi ţările europene

  BRUXELLES, 23 dec - Sputnik, Daniela Porovăț. Turcia găzduieşte în prezent aproximativ 3.7 milioane de refugiaţi sirieni, cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume, şi se teme de un nou val de refugiaţi din regiunea Idlib, unde circa 3 milioane de sirieni trăiesc în ultimul teritoriu important controlat de rebeli.

  Prezent duminică seara la un eveniment de acordare a unor premii, în Istanbul, Erdogan a afirmat că peste 80.000 de oameni se deplasează dinspre Idlib către Turcia.

  ”Dacă violenţele împotriva oamenilor din Idlib nu se opresc, acest număr va creşte chiar mai mult. În acest caz, Turcia nu va mai suporta singură această povară a migranţilor”, a spus Erdogan.

  ”Impactul negativ al presiunii la care vom fi supuşi va fi ceva care va fi suportat de toate naţiunile europene, în special de Grecia”, a arătat preşedintele Turciei care consideră că repetarea crizei migranţilor din 2015 va fi inevitabilă.

  Erdogan a a avertizat anterior în mai multe ocazii că ”va deschide porţile” către Europa dacă Turcia nu va primi un sprijin mai mare pentru găzduirea refugiaţilor.

  Turcia vrea să obţină sprijin internaţional pentru planurile de a aşeza 1 milion de sirieni în nord-estul Siriei, regiune de unde a evacuat miliţiile kurde YPG în timpul unei incursiuni din luna octombrie.

  Ankara nu a reuşit să atragă sprijin pentru această propunere şi i-a criticat în repetate rânduri pe aliaţii săi occidentali pentru lipsa de susţinere.

  După un forum global referitor la refugiaţi, care a avut loc săptămâna trecută la Geneva, agenţia pentru refugiaţi a ONU a promis peste 3 miliarde de dolari pentru susţinerea refugiaţior şi 50.000 de locuri pentru transferarea acestora. Dar Erdogan, care a participat la forum, a spus că este insuficient.

  Tagurile:
  Siria, Migranti, Recep Tayyip Erdogan


  Știrile Zilei