09:06 18 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.38
 • USD17.87
 • RUB0.23
 • RON4.34
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (84)
  154 0 0

  Confruntată cu riscul reînceperii cursei înarmărilor în urma ieşirii unilaterale a SUA din INF, Rusia face eforturi pentru prevenirea acestui lucru, invitând partenerii să se alăture eforturilor sale, a anunțat șeful diplomației ruse.

  BUCUREŞTI, 23 dec – Sputnik, Doina Crainic. După anularea Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), Moscova va lucra în acest sens, pentru a stabili reguli în acest domeniu, și a propus deja partenerilor un moratoriu și dezvoltarea, cu participare comună, a măsurilor de verificare, dar „încă nu a primit un răspuns”, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, duminică, 22 decembrie, la televiziunea rusă.

  „Este de la sine înțeles că după anularea Tratatului INF, vom lucra pentru a ajunge la stabilirea regulilor în acest domeniu”, a subliniat ministrul rus pentru Afaceri Externe, citat de Sputnik France

  În octombrie, preşedintele Vladimir Putin a transmis un mesaj detaliat către peste 50 de șefi de stat și de guvern pentru a-i invita la stabilirea măsurilor pentru ca situația legată de aceste arme să nu scape de sub control.

  „Președintele le-a reamintit de moratorul pe care l-am anunțat cu privire la dezvoltarea și desfășurarea acestor rachete și i-a invitat să se alăture acestui moratoriu”, a continuat ministrul.

  Potrivit lui Lavrov, în această scrisoare s-a precizat explicit că Moscova este pregătită să discute măsurile de verificare.

  NATO nu a răspuns apelului Moscovei

  „Nimeni nu a răspuns, cu excepția președintelui francez Macron, care și-a reafirmat poziția că vede probleme şi de partea noastră, dar totuși declarându-se pregătit pentru dialog. Niciunul dintre ceilalți membri ai NATO nu a reacționat la această scrisoare”, a declarat diplomatul.

  În ceea ce priveşte partea americană, a venit un răspuns general, președintele Trump trimiţând o scrisoare scurtă în care a afirmat disponibilitatea Statelor Unite de a continua să caute modalități de rezolvare a problemelor din relațiile ruso-americane.

  Anularea Tratatului INF

  Rusia și-a suspendat participarea la Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) ca reacţie la ieşirea unilaterală din acesta a Statelor Unite pe 2 august 2019.

  Semnat în 1987, Tratatul INF prevedea în special interzicerea rachetelor cu rază intermediară de acţiune (de la 500 până la 5.500 de kilometri) în Statele Unite și URSS.

  Donald Trump s-a declarat pregătit să semneze un nou tratat cu Rusia cu condiția ca şi China să fie inclusă în acorduri.

  De asemenea, Rusia s-a declarat pregătită să extindă Tratatul pentru reducerea armelor nucleare strategice cu Statele Unite înainte de sfârșitul anului, deoarece, după anularea Tratatului FNI, acesta este ultimul tratat de control încă în vigoare.

  Тема:
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (84)

  Tematic

  Ce se va întâmpla cu doctrina de apărare a Rusiei după denunțarea INF - Ryabkov
  Rusia a propus SUA să examineze racheta care a provocat tensiuni în jurul INF
  SUA au testat o rachetă interzisă de INF
  Kremlinul a comentat testele rachetei interzisă de INF, efectuate de SUA
  Șoigu: Denunțarea INF ar putea provoca o cursă a înarmărilor în Europa și Asia-Pacific
  Macron: Europa trebuie să fie parte a unui nou tratat INF
  În pragul unui război rece: SUA au testat o rachetă interzisă de INF
  Tagurile:
  Moscova, INF, Ministerul Afacerilor Externe

  Știrile Zilei