01:41 05 August 2020
În direct
 • EUR19.59
 • USD16.64
 • RUB0.23
 • RON4.05
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Tensiuni SUA - Iran în urma asasinării lui Qasem Soleimani (28)
  36706

  Donald Trump acuză Iranul de organizarea atacurilor asupra ambasadei Statelor Unite din Bagdad, Irak.

  BUCUREȘTI, 31 dec – Sputnik. Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că Iranul se află în spatele organizării luării cu asalt al ambasadei americane din Irak și va purta întreaga responsabilitate pentru asta.

  Demonstranții din Bagdad au dat foc gardului ambasadei SUA, protestând în acest fel împotriva atacurilor aeriene asupra insurgenților șiiți. Zidul ambasadei a fost cuprins de flăcări, iar în apropiere se aflau tineri care strigau lozinci antiamericane și aruncau pietre în direcția sediului misiunii diplomatice. Pe teritoriul din jurul ambasadei s-au adunat mii de reprezentanți ai diverselor grupări care fac parte din mișcarea „al-Ḥashd ash-Shaʿbī” (Forțele de Mobilizare Populară).

  “În prezent Iranul organizează atacul asupra ambasadei SUA în Irak. Ei poartă o responsabilitate deplină. În afară de această, ne așteptăm ca Irakul să utilizeze forțele lor pentru a apăra ambasada, fapt pentru care i-am notificat”, a scris Trump în Twitter.

  Anterior, postul de televiziune Al Arabia a anunțat că demonstranții au încercat să ia cu asalt porțile centrale ale ambasadei SUA din Bagdad, situația în “zona verde” a capitalei irakiene, unde se află misiunile diplomatice și instituțiile guvernamentale. Acțiunile protestele în apropierea ambasadei SUA au izbucnit după înmormântarea persoanelor decedate în urma atacurilor cu dronele SUA asupra grupării șiite “Kata'ib Hezbollah”.

  Personalul diplomatic al ambasadei SUA, inclusiv ambasadorul, au fost evacuați din sediul misiunii diplomatice și au părăsit teritoriul Irakului.

  SUA au efectuat atacuri asupra cinci obiective ale mișcării “Hezbollah” în Irak și Siria, drept răspuns la atacurile celor de “Kata'ib Hezbollah” asupra bazelor irakiene. Pentagonul a explicat că aceste acțiuni au fost întreprinse drept reacție la atacurile mișcării asupra bazei irakiene din apropiere de localitatea Kirkuk, în urma cărora a decedat un cetățean SUA, iar patru militari americani au fost răniți. SUA acuză Iranul de finanțarea „Hezbollah”.

  Тема:
  Tensiuni SUA - Iran în urma asasinării lui Qasem Soleimani (28)

  Tematic

  S-a dat startul referendumului pentru independența Kurdistanului din Irak
  Reporterul Sputnik a fost atacat de un lunetist în orașul Mosul din Irak
  Cutremur mortal în Iran și Irak: Peste 160 de morți și 1600 răniți (VIDEO)
  Miss Irak, cu familia, nevoită să părăsească în grabă Patria mamă. Aflați de ce
  FSB a dezvăluit planurile ISIS după înfrângerea suferită în Siria și Irak
  Zaharova despre decizia Marii Britanii: au făcut ordine în Irak, vor ajuta și în Siria
  Medic român care a văzut grozăviile din Irak: „Ce ţară binecuvântată avem"
  1.114 de civili uciși de raidurile coaliției conduse de SUA în Irak și Siria din 2014
  SUA repetă minciuna din Irak? Aliații acuză știri false despre Iran! Măsuri de urgență!  
  Ultimul cel mai mare conflict al războiului rece: războiul Iran - Irak
  Tagurile:
  Proteste, Ambasada SUA, Bagdad, Iran, Irak, Donald Trump


  Știrile Zilei