15:59 22 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.19
 • USD17.77
 • RUB0.28
 • RON4.01
 • UAH0.73
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  8410

  Susținătorii lui Julian Assange protestează la Londra în fața sediului Curții Magistraților din Westminster unde se examinează extrădarea în SUA a fondatorului WikiLeaks.

  BUCUREȘTI, 13 ian – Sputnik. Susținătorii fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, s-au adunat luni în fața sediului Curții Magistraților din Westminster din Londra, unde au loc audieri în dosarul extrădării lui în SUA, transmite reporterul RIA Novosti.

  Assange ar urma să fie prezent la ședință.

  Câteva zeci de persoane au venit să-l susține pe inculpat, cerând eliberarea lui.

  „Libertate lui Julian Assange!”, “Libertate jurnalistului! Libertatea lui Julian este libertatea noastră!”, scandează manifestanții.

  În decembrie instanța de judecată a stabilit ordinea ședințelor în dosarul extrădării a fondatorului WikiLeaks, anunțând o ședință tehnică în ianuarie și februarie. Ședința pe fond ar urma să aibă loc la sfârșitul lunii februarie.

  După ce a fost acuzat în Suedia în 2011 de hărțuire sexuală și viole, în iunie 2012 Assange s-a adăpostit în ambasada Ecuadorului din Londra, temându-se de extrădarea în țara scandinavă. Pe 11 aprilie 2019, acesta a fost reținut la solicitarea SUA. Judecătoria din Londra l-a găsit vinovat de încălcarea condițiilor de cauțiune și l-a condamnat la 11 luni de închisoare. Audierile în problema extrădării au început pe 2 mai.

  Autoritățile SUA au anunțat la sfârșitul lunii mai că i-au înaintat lui Assange noi 17 capete de acuzare pentru încălcarea legii cu privire la spionaj și dezvăluirea informațiilor secrete. Anterior, acest a fost acuzat de complotare cu scopul spargerii sistemului informațional. În cazul extrădării SUA, Assange riscă mai mulți ani de pușcărie.

  Tematic

  Șeful MAI de la Londra a semnat solicitarea SUA de extrădare a lui Assange
  Assange, deținut în condiții mai dure decât teroriștii – redactorul șef WikiLeaks
  Tatăl lui Assange: Fiul meu ar putea muri în închisoare
  Suedia a renunțat la investigațiile împotriva lui Assange: Nu există probe
  Julian Assange în pericol: avertisment la nivel internațional
  Tagurile:
  Julian Assange, WikiLeaks, SUA, Londra


  Știrile Zilei