09:43 23 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.37
 • USD17.97
 • RUB0.25
 • RON4.34
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  255100

  Presa arabă dezvăluie detalii din acordul de încetare a focului în Libia care urmează să fie semnat la Moscova.

  BUCUREȘTI, 13 ian – Sputnik. Acordul cu privire la încetarea focului în Libia, care urmează să fie semnat la Moscova între șeful Guvernului de Conciliere Națională (GCN) și Armata Națională Libiană (ANL), include retragerea de către ambele părți a trupelor, încetarea focului sub controlul Rusiei și sub egida ONU, încetarea transferului trupelor turcești în Libia, a anunțat luni postul de televiziune Al Arabiya.

  “Potrivit surselor noastre, acordul include următoarele puncte: Rusia va controla respectarea armistițiului și va expedia o delegație în Libia care va monitoriza procesul, se va înceta transferul trupelor turceși în Tripoli, controlul internațional al ONU asupra respectării înțelegerilor de încetare a focului; în cadrul acordului de pace, forțele GCN și ANL vor reveni necondiționat pe pozițiile anterioare”, anunță postul de televiziune.

  Totodată, potrivit surselor citate, cele două tabere libiene trebuie să accepte soluționarea problemelor exclusiv pe cale pașnică, distribuirea competențelor și sarcinilor între GCN, parlamentul libian în Estul țării și comandantul armatei, Khalifa Haftar, Armatei Libiene îi revine sarcina de combatere a terorismului și organizațiilor teroriste, care va fi desfășurată în coordonare cu șeful GCN. Sursele afirmă că în document este prevăzut un mecanism de control internațional asupra frontierelor maritime și terestre, ANL având misiunea de a asigura securitatea zăcămintele de petrol și gaz.

  Vladimir Putin
  © Sputnik / Алексей Никольский

  Reamintim că astăzi la Moscova au demarat negocierile turco-rusești în format „2+2” (miniștri de Externe și de Apărare ale celor două state), dedicate reglementării crizei libiene. Mai târziu, acestora li se vor alătura reprezentanții Libiei, care au sosit la reședința MAE al Rusiei.

  La sfârșitul lunii decembrie GCN a solicitat Turciei un ajutor militar în contextul ofensivei militare a forțelor lui Haftar spre capitala țării. Ajutorul turcesc presupunea “o susținere din aer, sol și mare”.

  Pe 2 ianuarie, parlamentul Turciei a aprobat cu o majoritatea de voturi expedierea trupelor turcești în Libia. Majoritatea statelor arabe se pronunță împotriva implicării militare a Turciei în conflictul libian.

  Pe 9 ianuarie președintele Rusiei, Vladimir Putin, și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au convenit asupra unei poziții comune în problema Libiei și au îndemnat părțile să înceteze atacurile începând cu noaptea de duminică, 12 ianuarie, și să se așeze la masa de negocieri.

  Tematic

  Lavrov: SUA încearcă să ne acuze de tot ce se întâmplă în Libia
  Războiul din Libia și pacea din Siria în topul agendei ministrului Lavrov la Roma
  Putin și Erdogan au discutat la telefon despre Siria și Libia
  Parlamentul Turciei a autorizat intervenția militară în Libia
  Norvegia, gata să preia refugiații libieni din România
  Tagurile:
  Moscova, Libia

  Știrile Zilei