08:05 25 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.85
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.73
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  54743

  Dezvăluiri senzaționale ale Washington Post: SUA au șantajat Europa să se dezică de Iran amenințând statele europene cu tarife de 25 la sută pe importurile de mașini dacă nu se supun dorințelor americane.

  BRUXELLES, 17 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Faptul că aceste dezvăluiri apar într-una din cele mai importante publicații americane, Washington Post, arată că noul stil de șantaj american i-a șocat chiar și pe jurnaliștii din Statele Unite.

  Fraza cheie din articol îi aparține lui Jeremy Shapiro, director pentru cercetare la European Council on Foreign Relations: ”Amenințarea cu tarifele este ca o tactică mafiotă și nu așa funcționează de regulă relațiile între aliați”.

  Cu câteva zile înainte ca europenii să avertizeze Iranul, Trump a amenințat în secret că va impune tarife de 25% pe importurile de automobile din Europa, relatează publicația amintită, citând un oficial UE care spune ca a fost un ”șantaj” american. Pentru a fi luată în serios, amenințarea a fost făcută de oficialii SUA direct în capitalele europene, nu prin intermediul ambasadelor de la Washington.

  Ca urmare a acestor presiuni, la câteva zile, cele trei țări au acuzat oficial Iranul că violează acordul nuclear, declanșând prevederea din tratat care ar putea duce la reimpunerea sancțiunilor ONU. Imediat, Departamentul de Stat american a salutat decizia europeană. ”Suntem de acord cu aliații noștri că scopul este de a fi alături de poporul iranian, expunând comportamentul Teheranului”.

  Pentru europeni decizia nu a fost însă ușoară, având în vedere că Marea Britanie, Franța și Germania au beneficiat cel mai mult de pe urma ridicării sancțiunilor împotriva Iranului: au început să importe hidrocarburi la preț avantajos din Iran și să investească în economia iraniană.

  Efectul șantajului: capitalele europene se dau de partea americanilor

  Pentru marele public, schimbarea bruscă din marile capitale europene a fost surprinzătoare, mai ales că cele trei țări obișnuiseră cu atitudinea lor refractară la solicitarea SUA de a pune presiune pe Iran.

  Într-adevăr, arată publicația americană, Germania, Marea Britanie și Franța au discutat zile bune despre calea de urmat. ”Nu doream să părem slabi, de aceea am căzut de acord să ținem secretă amenințarea (americană)”, a spus un oficial european.

  Dar în final, Marea Britanie, Franța și Germania au adoptat cea mai dură atitudine față de Iran de după 2015, anul semnării acordului nuclear cu Teheranul. Marți, 14 ianuarie, cele trei state semnatare au inițiat mecanismul de reglementare a disputelor prevăzut în acord. Asta deschide calea pentru revenirea la sancțiunile ONU de până in 2015, dacă Iranul nu revine, în 65 de zile, la respectarea acordului.

  Totuși, secretul șantajului SUA a răsuflat, de vreme ce ministrul de Externe iranian a declarat cu puțin înainte de lansarea avertismentului european: ”Ei spun că nu sunt responsabili pentru ce au făcut Statele Unite. Bine, însă sunteți independenți. Europa, UE, este cea mai mare economie din lume. Deci de ce permiteți Statelor Unite să vă intimideze?”. O întrebare cheie care a rămas fără răspuns.

  Amenințarea cu majorarea taxelor pentru importurilor auto a avut ca primă țintă Germania cu care SUA are dispute comerciale mai vechi. Iar Germania a reușit să își impună voința și celorlalte state europene. În felul acesta, cea mai puternică ”democrație” a lumii, SUA, a arătat cum funcționează, de fapt, politica internațională americană!

  Tematic

  Lavrov: Rusia nu se va amesteca în relațiile dintre SUA și Iran
  Teheranul promite SUA chiar de la București că va reacționa la orice atac
  Ambasadorul Iranului la București: „SUA aveau nevoie de această palmă”
  Conflictul SUA – Iran: Washingtonul vrea să-și păstreze influența în Orientul Apropiat
  Venezuela denunță la nivel internațional practicile ilegale ale SUA
  În ce țară se poate refugia Vlad Plahotniuc după interdicția SUA – expert politic
  Tagurile:
  Iran, Europa, SUA, Presa


  Știrile Zilei