15:35 22 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.19
 • USD17.77
 • RUB0.28
 • RON4.01
 • UAH0.73
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  97 0 0

  Turcia se opune asumării de către Uniunea Europeană a rolului de coordonator în reglementarea conflictului din Libia.

  BUCUREȘTI, 20 ian – Sputnik. Ankara s-a pronunțat în cadrul conferinței internaționale de la Berlin în problema Libiei împotriva rolului coordonator al UE, acesta urmând să fie asumat de ONU, a declarat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

  Întâlnirea șefului MAE al Rusiei , Serghei Lavrov cu mareșalul libian Khalifa
  © Sputnik / Владимир Астапкович

  Duminică, la Berlin s-au desfășurat lucrările conferinței internaționale pentru problema din Libia, cu participarea reprezentanților Rusiei, SUA, Turciei, Egiptului și altor state, dar și UE, ONU.

  La eveniment au fost prezenți comandantul Armatei Naționale Libiene, Khalifa Haftar, și șeful Guvernului Concilierii Naționale, Fayez al-Sarraj, însă nu s-a reușit organizarea unor negocieri directe între cei doi. Ministrul rus interimar al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, declarase că documentul final al conferinței de la Berlin conține prevederi cu privire la încetarea focului.

  “Ar fi incorect dacă UE ar participa în acest proces în calitate de coordonator, atunci când există ONU. Ne-am opus acestui lucru și în cadrul negocierilor bilaterale”, a declarat Erdogan jurnaliștilor ruși, la întoarcerea de la conferința de la Berlin, fiind citat de postul de televiziune A Haber.

  După debarcarea și asasinarea liderului libian, Muammar al-Gaddafi, în 2011, Libia a încetat să mai funcționeze ca un stat unitar. În prezent, în această țară există o dualitate a puterii. În Est activează un parlament ales de popor, iar în Vest, la Tripoli, conduce un Guvern al Concilierii Naționale, susținut de ONU și Uniunea Europeană. Autoritățile din Estul țării acționează independent de Tripoli și cooperează cu armata lui Haftar.

  Tematic

  Generalul libian Haftar a plecat de la Moscova fără să semneze armistițiul
  Lavrov: NATO a distrus statalitatea Libiei
  Turcia își trimite trupele în Libia
  Lavrov: Libia e departe de restabilirea statalității
  Putin va participa la conferința de la Berlin dedicată Libiei
  Berlinul a definit sarcinile părților în conflictul din Libia
  Tagurile:
  Libia, Uniunea Europeană, Recep Tayyip Erdogan


  Știrile Zilei