23:54 02 Decembrie 2020
În direct
 • EUR20.65
 • USD17.25
 • RUB0.23
 • RON4.24
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  23522

  Forumul de la Davos, care are loc în perioada 21-24 ianuarie 2020, va fi locul de întâlnire a peste o sută de miliardari din întreaga lume.

  BRUXELLES, 21 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Reuniunea din 2020 a Forumului Economic Mondial are ca temă principală ''Părţile implicate pentru o lume coezivă şi durabilă'' ("Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World"). Lideri de succes din întreaga lume din politică, domeniul afacerilor, societatea civilă, mediul academic, presă şi domeniul artistic vor fi prezenţi la evenimentele din staţiunea Davos din Alpii elveţieni.

  Aproximativ 3.000 de participanţi din 117 ţări participă la cea de-a 50-a reuniune anuală, printre aceştia numărându-se preşedintele american Donald Trump, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, peste 120 de tineri lideri din societatea civilă - membri ai comunităţilor Global Shapers, Young Global Leaders şi Social Entrepreneur.

  În premieră, la această ediție vor fi prezenţi zece lideri cu vârsta sub 20 de ani, inclusiv activista suedeză Greta Thunberg, precum şi Patriarhul ecumenic Bartolomeu, arhiepiscop de Constantinopol, potrivit paginii oficiale a forumului.

   Cei mai așteptați invitați sunt preşedintele american Donald Trump, aflat în pragul suspendării la el acasă, şi activista suedeză de mediu Greta Thunberg, de 17 ani

  Scurt istoric al Forumului

  Întâlnirea anuală pe bază de invitaţie de la sfârşitul lunii ianuarie reprezintă evenimentul de referinţă al fundaţiei elveţiene Forumul Economic Mondial (WEF). Prima reuniune a avut loc în 1971, sub numele Forumul European de Management (European Management Forum).

  În 1976, organizaţia a introdus un sistem de apartenenţă pentru "cele 1.000 de companii de top din lume''. Forumul European de Management a fost prima organizaţie non-guvernamentală care a iniţiat un parteneriat cu instituţiile de dezvoltare economică din China. În 1979, a fost publicat primul Raport de Competitivate Globală (Global Competitiveness Report).

  În 1987, Forumul European de Management a fost redenumit Forumul Economic Mondial, iar Simpozionul European de Management a devenit Reuniunea Anuală, reflectând expansiunea sferei de abordare, notează istoricul prezentat de site-ul citat.

  În 1988, a fost semnată Declaraţia de la Davos între Grecia şi Turcia. În 1989, Coreea de Nord şi Coreea de Sud au participat la prima reuniune la nivel ministerial, la Davos. La aceeaşi reuniune, premierul est-german Hans Modrow şi cancelarul german Helmut Kohl au purtat discuţii despre reunificare.

  În 1992, preşedintele sud-african Frederik Willem de Klerk s-a întâlnit cu Nelson Mandela şi liderul tribal Mangosuthu Buthelezi.

  În 2015, Forumul a fost recunoscut oficial ca organizaţie internaţională.

  Staţiunea montană Davos permite participanţilor să se întâlnească oriunde în afara sesiunilor. Întâlnirile informale pot avea rezultate şi soluţii la fel de numeroase şi de valoroase precum reuniunile oficiale. Toate dezbaterile plenare din reuniunea anuală sunt difuzate pe YouTube.

  Președintele SUA vine la Forum sub amenințarea suspendării

  Donald Trump participă timp de două zile la Forumul economic mondial, în timp ce la Washington încep chiar astăzi, în faţa Senatului, dezbaterile din cadrul procesului său de impeachment.

  Donald Trump se va întâlni cu prilejul deplasării sale la forumul de la Davos cu omologul său irakian Barham Saleh, precum şi cu preşedintele Kurdistanului irakian Nechirvan Barzani, într-un moment în care Parlamentul de la Bagdad a cerut retregerea trupelor militare SUA din Irak.

  Preşedintele american va avea, de asemenea, întâlniri bilaterale cu prim-ministrul pakistanez Imran Khan, cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi cu preşedinta elveţiană Simonetta Sommaruga, potrivit anunțului făcut de Casa Albă.

  Tematic

  Merkel va vorbi la Forumul Economic de la Davos, după „primul pas către armata UE”
  La Davos a fost declanșat războiul mondial
  Întâlniri la Davos: Ce planuri vrea să dezvolte Republica Moldova cu Elveția
  Tagurile:
  surprize, Președinte, Davos

  Știrile Zilei