04:18 25 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.85
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.73
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  14811

  În viitorul apropiat va fi o creștere a numărului refugiaților, poate chiar cu câteva milioane, ca urmare a impactului schimbărilor climatice, a afirmat la Forumul de la Davos Filippo Grandi, înaltul comisar pentru Refugiați al Națiunilor Unite

  BRUXELLES, 22 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Oficialul ONU a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că persoanele care își părăsesc locurile de baștină din cauza schimbărilor climatice trebuie să fie tratați ca refugiați de țările spre care emigrează.

  Declarațiile sale apar în contextul în care Comisia ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a hotărât acum două zile, în legătură cu locuitorii unei insule din Kiribati, că aceștia pot primi azil ca refugiați climaterici, având în vedere că insula lor va fi afectată de creșterea nivelului apei.

  Locuitorii insulei intentaseră proces Noii Zeelande după ce autoritățile de acolo au respins cererile de azil formulate de aceștia. Până la decizia de luni, dreptul la azil pe baza pericolelor climaterice nu era recunoscut la nivel mondial.

  Referindu-se la această sentință, Grandi a explicat la Davos că "Hotărârea spune că dacă aveți o amenințare imediată la adresa vieții dumneavoastră din cauza schimbărilor climatice, din cauza situațiilor de urgență climatică și dacă treceți frontiera și mergeți într-o altă țară, nu ar trebui să fiți trimiși înapoi, deoarece ar fi un risc la adresa vieții dumneavoastră, la fel ca într-un război sau într-o situație de persecuție".

  Oficialul ONU a mai spus că lumea trebuie să fie pregătită pentru o mare creștere a numărului de oameni care se mută împotriva voinței lor", precizând că va fi vorba de milioane de persoane.

  Bugetul UNHCR a crescut de la 1 miliard de dolari la începutul anilor '90 la 8,6 miliarde de dolari în 2019, în urma conflictelor din Irak, Afganistan și Siria. Agenția ONU asistă în acest moment peste 70 de milioane de refugiați.

  Tagurile:
  Davos


  Știrile Zilei