17:15 18 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  22052

  Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunțat în discursul rostit la Forumul Economic de la Davos că Uniunea Europeană are nevoie de "capabilităţi militare credibile", care să fie complementare cu NATO, dar diferite de cele ale Alianței Nord-Atlantice

  BRUXELLES, 23 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Mesaj cu bătaie lungă al Ursulei von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, la Davos, unul care nu va fi pe placul SUA.

  ”Europa are nevoie şi de capabilităţi militare credibile şi au fost instalaţi pilonii pentru construirea Uniunii Europene a Apărării. Există un drum european spre o politică externă şi de securitate în care puterea dură să reprezinte un instrument important, dar niciodată singurul instrument", și-a prezentat Ursula von der Leyen viziunea asupra capacităților de apărare ale UE.

  Potrivit președintelui CE, capabilităţile militare europene vor fi "complementare cu NATO", dar "diferite", ceea ce arată o dorință a Bruxelles-ului de a se emancipa de sub tutela americană și de dependența de NATO.

  Ursula von der Leyen a vorbit despre faptul că Europa trebuie să îşi contureze viitorul, ceea ce înseamnă că, pentru a fi mai influentă în lume, UE trebuie să-și intensifice eforturile în anumite domenii.

  ”Evenimentele recente au arătat ce trebuie să facem în plus. Situaţia din Libia arată costurile disensiunilor şi ezitărilor. Tocmai am revenit de la Conferinţa pe tema Libiei desfăşurată la Berlin. A fost bine să văd că a fost făcut un pas în direcţia corectă de către comunitatea internaţională. Comisia Europeană va susţine procesul de reconciliere şi reconstrucţie", a declarat Ursula von der Leyen conform site-ului Comisiei Europene.

  Președintele CE a lăudat Europa că este cel mai mare donator în materie de cooperare pentru dezvoltare și că investește în acest sens mai mult decât restul lumii împreună. ”Dar trebuie să facem mai multe şi pentru gestionarea crizelor pe măsură ce evoluează", a arătat preşedintele Comisiei Europene.

  Tematic

  Soros la Davos: China și Rusia, un pericol pentru adepții „societății deschise”
  Forumul de la Davos s-a desfășurat într-o atmosferă deprimantă
  Turcia propune includerea S-400 în sistemul de apărare al NATO
  Surprizele Forumului de la Davos: un președinte contestat și o vedetă de 17 ani
  Scandal: Doi ”maeștri ai combinațiilor” îl acuză pe Geoană și implică SUA! NATO, provocat!
  Tagurile:
  NATO, UE, Davos, Ursula von der Leyen

  Știrile Zilei