07:33 14 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.41
 • USD17.13
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (1026)
  6301

  Comisia Europeană a anunțat printr-un comunicat de presă că a activat Mecanismul de Protecție Civilă după ce a primit o solicitare de asistență din partea Franței privind repatrierea cetățenilor europeni aflați în Wuhan, China.

  BRUXELLES, 29 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Comisia Europeană a activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru repatrierea cetățenilor europeni aflați în Wuhan, se arată în comunicatul oficial al instituției, decizie luată ca urmare a epidemiei provocate de noul tip de coronavirus din China, în urma căreia au murit deja 132 de persoane.

  „Uniunea Europeană nu își uită cetățenii, oriunde s-ar afla aceștia. Două aeronave vor fi mobilizate prin intermediul Mecanismului UE pentru Protecție Civilă pentru repatrierea cetățenilor europeni din zona Wuhan. Centrul european de coordonare pentru intervențiile de urgență (ERCC) lucrează fără oprire și colaborează cu statele membre și cu Ambasada Chinei la Bruxelles. De asemenea, putem oferi ajutor suplimentar dacă va fi nevoie”, a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru gestionarea situațiilor de urgență, conform aceluiași comunicat.

  Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides a declarat că situația este atent monitorizată de instituțiile europene. „Suntem pregătiți să sprijinim statele membre și să ne asigurăm că Uniunea Europeană va răspunde în mod coordonat acestei situații, atât în afara, cât și în interiorul UE. Vom continua să monitorizăm cu atenție situația, împreună cu Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor”, a spus ea.

  Comisia Europeană a anunțat că va finanța transportul cetățenilor europeni aflați în China. Prima aeronavă care va prelua cetățeni europeni va decola astăzi din Franța. Cetățenii europeni aflați în regiune și care doresc să fie repatriați pot face o solicitare în acest sens, indiferent de statul membru din care provin, se mai arată în comunicat.

  Potrivit informațiilor, aproximativ 250 de cetățeni francezi vor fi transportați cu prima aeronavă, iar alți 100 de cetățeni din alte state membre vor fi repatriați cu o a doua aeronavă.

  Comisia mai anunță că doar persoanele care nu prezintă simptome de infecție vor putea fi repatriate. Autoritățile de la Bruxelles colaborează cu guvernele statelor membre în vederea coordonării sosirilor.

  Тема:
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (1026)

  Tematic

  Pneumonie de origine necunoscută, descoperită în China
  Alertă! Virusul din China a ajuns în Europa - trei cazuri confirmate în Franţa
  China susține propunerea lui Putin privind convocarea membrilor permanenți ai CS al ONU
  Virusul din China: Numărul deceselor a crescut la 56, circa 2 mii de persoane infectate
  Alertă! Virusul din China a ajuns în Germania!
  Tagurile:
  Cetățeni, repatriere, Comisia Europeană


  Știrile Zilei