10:39 09 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.13
 • USD18.52
 • RUB0.24
 • RON4.16
 • UAH0.68
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  36840

  Susținerea pentru NATO se destramă în timp ce alianța se chinuie să-și mențină unitatea, arată un sondaj de opinie.

  BRUXELLES, 10 feb - Sputnik, Daniela Porovăț. Declin remarcabil în susținerea publică pentru NATO în țări precum Franța și Germania, ba chiar și în SUA, arată un sondaj de opinie, după ce alianța a suferit de lupte interne pe buget și de certuri între statele membre, arată Russia Today

  Studiul Pew Research arată că NATO se bucură încă de susținerea multor state membre, dar că, în câteva țări, acest lucru s-a schimbat.

  Opiniile pozitive despre alianța transatlantică a căzut până la 52 de procente în SUA în ultimul an, de la 64 de procente în 2018, arată sondajul de opinie. În Franța, susținerea a căzut la 49 de procente, de la 60 în 2017 și 71 în 2009. Și în Germania, susținerea publică a ajuns la 57 de procente în 2019 de la 63 de procente în 2018. Extremele relevate de acest sondaj merg de la 82 la sută susținere pentru NATO în Polonia până la 21 la sută în Turcia.

  Scăderea în susținerea publică poate fi atribuită unui număr de factori, printre care se numără lunile de dezbateri aprinse între statele membre pe tema cheltuielilor de apărare. Președintele SUA Donald Trump a certat în mod repetat membrii alianței pentru că nu și-au îndeplinit promisiunile de a cheltui doi la sută din PIB pe apărare, argumentând în același timp că SUA plătește prea mult pentru apărarea Europei.

  Statele europene au fost de asemenea foarte critice cu privire la alianța defensivă de tip Războiul Rece. Anul trecut, președintele Franței Emmanuel Macron a acuzat NATO că suferă de ”moarte cerebrală” din cauza eșecului său de a sprijini securitatea globală și de a rezolva conflictele din lume.

  Alianța s-a străduit din greu să mențină un front unit, mai ales în Siria, unde Turcia s-a aflat în adversitate cu aliații americani. Ankara are o dispută și cu Atena în privința situației tensionate militar și politic din Libia.

  Înființată în 1949 ca să contracareze URSS, NATO a fost criticată ca fiind învechită și fără un scop clar. În ciuda faptului că se prezintă pe sine ca o alianță defensivă, NATO a participat la multe intervenții militare dezastruoase în Orientul Mijlociu și în Nordul Africii.

  Tematic

  Turcia propune includerea S-400 în sistemul de apărare al NATO
  Moscova: Planurile NATO amenință securitatea Balcanilor
  Scandal: Doi ”maeștri ai combinațiilor” îl acuză pe Geoană și implică SUA! NATO, provocat!
  Președintele Comisiei Europene cere, la Davos, înarmarea UE separat de NATO
  Dan Puric: ”Ne-am dus ca niște slugi în NATO și UE, tot ce e românesc trebuie să dispară!”
  Tagurile:
  SUA, Germania, Franța, NATO


  Știrile Zilei