09:44 23 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.37
 • USD17.97
 • RUB0.25
 • RON4.34
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  1558272

  Deputat rus: "Sper ca partea română a tras anumite concluzii din asta și, cel mai probabil, prietenia va fi pe hârtie și recepții oficiale"

  BUCUREŞTI, 15 feb - Sputnik. Ruslan Balbek, deputat al Dumei de Stat din partea Crimeii, a declarat că Rusia are puterea și mijloacele de a opri posibile provocări ucraineano-române împotriva țintelor, navelor și peninsulei rusești.

  Anterior, șeful Ministerului Apărării al Ucrainei, Andrei Zagorodniuk, a declarat că Ucraina i-a propus României să consolideze cooperarea în sfera navală pentru a „combate mai eficient amenințările comune în regiunea Mării Negre”. Ambele părți erau îngrijorate de „acțiunile amenințatoare” ale Rusiei în Marea Neagră.

  "Nu putem și nu intenționăm să le interzicem țărilor din regiunea Mării Negre să coopereze între ele, să dezvolte sfera militară și chiar să își facă prieteni împotriva noastră. Dacă Ucraina se pregătește pentru apărare și implică România în această problemă, atunci aceasta este afacerea lor personală. În același timp, dacă această prietenie depășește limitele decenței și încep provocările ucraineano-române împotriva țintelor, navelor sau peninsulei noastre rusești, atunci avem puterea și mijloacele de a opri orice insinuări la fața locului. Ucraina a învățat deja o lecție corespunzătoare ", a declarat Balbek pentru RIA Novosti.

  "Sper ca partea română a tras anumite concluzii din asta și, cel mai probabil, prietenia va fi pe hârtie și recepții oficiale", a adăugat el.

  Deputatul a menționat că, în ciuda faptului că flota română este membră a Alianței Nord-Atlantice, NATO face doar declarații, iar navele și avioanele nu sunt trimise dincolo de apele economice ale Rusiei.

  „Incidentul din Kerch din 2018 a fost o lecție bună pentru toată lumea”, a rezumat Balbek.

  Trei nave ale marinei ucrainene au încălcat frontiera rusă pe 25 noiembrie 2018, au intrat în zona închisă temporar a mării teritoriale a Federației Ruse și se deplasau din Marea Neagră spre strâmtoarea Kerch. Au manevrat periculos, nu au respectat cerințele legale ale autorităților ruse. Au fost reținute navele cu militarii care au încălcat frontiera Federației Ruse. Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat incidentul din Marea Neagră o provocare legată de ratingul scăzut al lui Petro Poroșenko înainte de alegeri. La 7 septembrie 2019, militarii care au încălcat frontiera au fost predaţi Ucrainei ca parte a acordurilor privind eliberarea simultană a persoanelor reținute și condamnate.

  Tagurile:
  provocări, Crimeea, Marea Neagră, Ucraina, România

  Știrile Zilei