15:29 15 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.10
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (502)
  13210

  La Moscova a demarat cea de-a doua etapă a negocierilor ruso-turce pentru detensionarea situației din provincia siriană Idlib.

  BUCUREȘTI, 17 feb – Sputnik. Negocierile ruso-turce la Moscova pentru reglementarea situației în provincia siriană Idlib, vor continua marți, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Turce.

  Prima etapă a negocierilor a avut loc săptămâna trecută la Ankara, în contextul escaladării tensiunilor în Nord-Vestul Siriei. În componența delegației interinstituționale ruse au fost incluși reprezentantul special al președintelui rus pentru reglementarea siriană, Alexandr Lavrentev, și viceministrul de Externe, Serghei Verșinin, precum și reprezentanții Ministerului Apărării. Delegația turcă va fi condusă de viceministrul de Externe, Sedat Önal. Luni, la Moscova a fost demarată cea de-a doua etapă a negocierilor.

  “La negocierile de la Moscova delegația noastră a subliniat necesitatea unei diminuări imediate a tensiunilor în regiuni și prevenirea unei înrăutățiri continue a situației umanitare. Au fost abordate măsuri care pot fi întreprinse pentru a prevenirea încălcării armistițiului. De asemenea, s-a menționat că acțiunile trebuie să se încadreze în cadrul acordului de la Soci cu privire la Idlib. Negocierile vor continua mâine dimineața”, se menționează în comunicat.

  Mai devreme, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Turcia nu a reușit să-și respecte câteva angajamente cheie pentru soluționarea problemelor din provincia Idlib. În special, aceasta nu a separat opoziția înarmată, care este deschisă pentru dialog cu guvernul în cadrul procesului de reglementare politică, de teroriștii Frontului Al-Nusra, transformată în “Hay'at Tahrir al-Sham”. La rândul său, vicepreședintele Turciei, Fuat Oktay, a emis o declarație în care afirmă că Ankara și-a asumat toate angajamentele în privința Idlib.

  În conformitate cu înțelegerile încheiate în mai 2017, în cadrul negocierilor de la Astana (în prezent, Nur-Sultan) între reprezentanții Rusiei, Iran și Turcia, în Siria au fost înființate patru zone de deescaladare. Teritoriul a trei zone au trecut în 2018 sub controlul Damascului. Cea de-a patra zonă, aflată în provincia Idlib, și anumite părți ale provinciei vecine Latakia, Hama și Alep, rămân în continuare în afara controlului guvernului sirian. Cea mai mare parte este ocupată de teroriștii organizației Frontul Al-Nusra. În septembrie 2018, Rusia și Turcia au convenit la Soci să creeze o zonă demilitarizată în Idlib.

  Тема:
  Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (502)

  Tematic

  Moscova acuză Turcia de nerespectarea acordurilor în privința Idlib
  Turcia transferă lansatoare de rachetă în Idlib, Siria
  Moscova: Armele pentru insurgenții din Idlib sunt aduse din Turcia
  Turcia așteaptă un sprijin concret din partea SUA și NATO în Idlib
  SUA ar putea ajuta Turcia în Idlib cu informații secrete și echipament militar
  Tagurile:
  Siria, Idlib


  Știrile Zilei