22:53 18 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR20.96
 • USD17.29
 • RUB0.24
 • RON4.30
 • UAH0.62
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  18540

  Bulgaria ar putea să amâne până la vară planurile privind aderarea la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro, a precizat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

  BRUXELLES, 21 feb - Sputnik, Daniela Porovăț. Bulgaria intenţiona să se alăture ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro, până la finele lunii aprilie 2020. Recent, însă, Parlamentul de la Sofia a adoptat un act legislativ care prevede că Guvernul poate face acest lucru doar la cursul de schimb actual.

  Dombrovskis a declarat pentru postul public de radio BNR că a primit asigurări de la ministrul bulgar al Finanţelor, Vladislav Goranov, că Bulgaria face eforturi pentru adoptarea monedei euro. Cu toate acestea, Dombrovskis a spus că este posibil ca Bulgaria să amâne cu câteva luni data la care ar urma să se alăture ERM-2.

  La începutul acestei săptămâni, premierul bulgar, Boiko Borisov a spus şi el că guvernul pe care îl conduce va prelungi procesul de aderare la ERM-2 pe fondul îngrijorărilor că măsurile de pregătire ar putea pune în pericol cursul de schimb fix al levei în raport cu moneda euro.

  Guvernul de la Sofia a promis că va menţine cursul de schimb actual al levei în raport cu euro până când va adopta moneda unică. Însă mulţi bulgari sunt îngrijoraţi că economiile lor ar putea avea de suferit.

  Borisov crede că va avea nevoie de o perioadă mai mare de timp pentru a-i convinge pe toţi că adoptarea euro este în beneficiul Bulgariei.

  "Vreau consens naţional. Vreau ca toţi oamenii să înţeleagă că aderarea la zona euro este în beneficiul ţării", a reiterat joi Borisov de la Bruxelles.

  Populația știe însă că o dată cu liberalizarea cursului leva-euro se va întâmpla o modificare dezavantajoasă a cursului, ceea ce va avea efect negativ asupra prețurilor.

  Bulgaria, împreună cu Croaţia şi România, încearcă să adere la zona euro. Efectul adoptării euro este însă contestat de mulți analiști că va duce la scumpiri importante, plus că anulează definitiv independența unei țări în materie financiară.

  Liberalizarea cursului între moneda națională și euro are consecințe nefaste, după cum se poate vedea în România unde leul pierde constant din valoare în fața euro. Astăzi, BNR a anunțat un nivel record al cursului de peste 4,8 lei la euro, iar acest lucru se va resimți imediat în prețuri.

  Tematic

  Croația, undă verde pentru Spațiul Schengen, România și Bulgaria mai așteaptă
  Bulgaria, încă o lovitură: Sofia ar putea da viitorul președinte al Parlamentului European
  Bulgaria ar putea da viitorul șef al FMI, în timp ce România nu are un candidat
  Comisia Europeană, semnal de alarmă privind pesta porcină din Bulgaria
  În Bulgaria a început construcția segmentului gazoductului Turkish Stream
  Putin: Bulgaria tergiversează realizarea Turkish Stream
  Bulgaria, România și țările baltice, cea mai mică speranță de viață
  All inclusive 2020: prețuri la cazare în România, Grecia, Bulgaria și Turcia
  Bulgaria este gata de recepționarea gazului prin Turkish Stream
  Tagurile:
  Euro, Bulgaria

  Știrile Zilei