14:14 01 Aprilie 2020
În direct
 • EUR19.96
 • USD18.23
 • RUB0.23
 • RON4.14
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  13740

  Europa are nevoie de o cooperare mai strânsă cu Rusia pentru a edifica un bloc politic și tehnologic, în caz contrar își va săpa propria groapă, consideră politicianul german, Matthias Platzeck.

  BUCUREȘTI, 27 feb – Sputnik. Europa trebuie să-și stabilească niște relații strânse cu Rusia, nu să o împingă spre China, a declarat agenției RIA Novosti președintele consiliului director al Forumului Germano-Rus, fostul prim-ministru al landului Brandenburg, Matthias Platzeck.

  “Dacă ar fi să analizăm cum se va dezvolta lumea în următorii 15-20 de ani, vom constata: China, Vietnam, Coreea și Japonia se vor transforma într-un centru economic de neatins al lumii. Societățile din aceste țări sunt tinere, active, au un potențial economic enorm, însă sunt înfometați. Al doilea centru va fi edificat în jurul SUA, Canadei, Mexicului și va fi îndreptat spre aspectele financiare și militare”, a declarat politicianul.

  Potrivit lui Platzeck, Europa trebuie să decidă dacă își propune să devină cel de-al treilea centru.

  “În această competiție între cel trei centre, Europa nu are nicio șansă fără Rusia. Pe de altă parte, vom deveni competitivi și puternici dacă vom ajunge la o înțelegere rațională cu Rusia”, a menționat Platzeck.

  Politicianul german a apreciat înalt și declarațiile președintelui Franței, Emmanuel Macron, care a îndemnat la revizuirea relațiilor cu Moscova.

  “Președintele Franței o spune deschis. În pofida tuturor problemelor care ar putea apărea în relații (ruso-europene n.r.), el spune întotdeauna că fără Rusia nu le vom rezolva. Dacă vom comite această greșeală și vom continua în următorii 15 ani să împingem Rusia spre China, ne vom săpa groapa”, a subliniat Platzeck.

  Politicianul german a menționat că o cooperarea mai strânsă între Rusia și Europa ar putea fi una reciproc avantajoasă și să evolueze într-un bloc politic și tehnologic puternic.

  Tematic

  Macron: Franța nu e prorusă și nici antirusă, ci proeuropeană. Rusia e Europa
  Ministerul rus de Externe: Brexit va avea consecințe grave asupra Uniunii Europene?
  Rusia a inclus “Europa Liberă” în lista agenților străini
  Macron: Europa are nevoie de dialog cu Rusia
  Moscova: ce trebuie făcut pentru îmbunătățirea relațiilor dintre Europa și Rusia
  SVR: Serviciile americane au declanșat o campanie rusofobă în Europa de Est
  Tagurile:
  Uniunea Europeană, Germania, Europa, Rusia


  Știrile Zilei