13:22 30 Martie 2020
În direct
 • EUR19.91
 • USD18.09
 • RUB0.23
 • RON4.12
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (497)
  431100

  Forțele armate au tot dreptul să lupte cu grupările teroriste în provincia Idlib, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

  BUCUREȘTI, 28 feb – Sputnik. Armata siriană are tot dreptul să lupte cu teroriștii în Idlib, Moscova nu poate să-i interzică, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

  “Drept răspuns la încălcarea continuă a regimului de încetare a focului în interiorul zonei din Idlib, armata siriană are tot dreptul să răspundă, lichidând teroriștii. Nu putem interzice armatei siriene să-și îndeplinească atribuțiile care se conțin în rezoluția Consiliului de Securitate al ONU cu privire la lupta nemiloasă și fără de compromisuri cu terorismul în toate formele și manifestările lui”, a spus Lavrov în cadrul unei conferințe de presă, organizată după întrevederea cu ministrul Afacerilor Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn.

  Situația din Idlib s-a agravat după ce pe 27 februarie teroriștii grupării “Hay'at Tahrir al-Sham” au pornit o ofensivă de proporții asupra pozițiilor forțelor armate siriene. Armata Siriei a contraatacat. Potrivit Ministerului Apărării, bombardamentele au vizat și militari turci care nu trebuiau să se afle în acea zonă.

  Situația din Siria
  © Sputnik / Михаил Воскресенский

  Drept urmare, au decedat 33 de militari Turci, iar 30 de persoane au fost rănite. După primirea informației despre victime, partea rusă a întreprins măsuri de încetare a focului de către armata siriană, fiind asigurată evacuarea celor decedați și persoanelor rănite pe teritoriul Turciei. Ministerul Apărării al Rusiei a subliniat că aviația rusă nu a fost utilizată în această regiune.

  După atac, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a convocat Consiliul de Securitate. Vineri, consiliul NATO se va întruni pentru consultări în legătură cu situația din Siria, la solicitarea autorităților de la Ankara. Departamentul de Stat al SUA a declarat agenției RIA Novosti că susține Turcia în calitate de aliat al NATO și “examinează toate variantele de sprijinire a Turciei în această situație de criză”.

  Serviciul de pază al Ambasadei Ruse în Turcia, în adresa căruia au fost trimise amenințări, a primit întăriri, securitatea fiind asigurată de forțele trupelor de destinație specială ale poliției.

  Mai devreme, Lavrov a declarat că Turcia nu a respectat angajamentele asumate în privința provinciei Idlib. În special, aceasta nu a separat teroriștii de opoziția înarmată, care este dispusă să dialogheze cu guvernul sirian.

  Тема:
  Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (497)

  Tematic

  Lavrov: Rusia susține armata siriană în provincia Idlib
  Erdogan despre tensiunile din Idlib: E vorba de un război
  Putin și Erdogan au discutat despre situația din Idlib
  Aviația rusă a atacat pozițiile teroriștilor pro-turci din Siria
  Siria va doborî toate avioanele care vor pătrunde ilegal în spațiul aerian sirian
  SUA nu au decis dacă oferă sisteme „Patriot” Turciei
  Erdogan: SUA nu pot livra Turciei sisteme „Patriot”
  Surse de la Ankara neagă că Turcia ar fi solicitat SUA sisteme Patriot
  Macron și Merkel au discutat cu Erdogan despre Idlib
  Moscova, despre incidentul cu militarii turci în Idlib
  Tagurile:
  Siria, Turcia, Serghei Lavrov


  Știrile Zilei