16:31 06 August 2020
În direct
 • EUR19.69
 • USD16.64
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  28335

  Șeful Pentagonului, Mark Esper, a comentat situația din provincia siriană Idlib, unde Turcia desfășoară o operațiune militară.

  BUCUREȘTI, 2 mar – Sputnik. SUA nu intenționează să facă speculații pe subiectul activării articolului 5 al Tratatului de apărare colectiv în legătură cu situația din jurul Turciei și Siriei, a declarat luni jurnaliștilor șeful Pentagonului, Mark Esper.

  Articolul cinci al Tratatului Nord-Atlantic stipulează că „un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor”.

  “Nu voi specula pe subiectul articolului 5 în acest moment. E clar că Turcia este implicată într-o operațiune militară acolo. Vom acționa etapizat”, a spus Esper. El a mai anunțat că a discutat pe acest subiect cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

  Președintele Comitetului Unit al șefilor statelor majore al Forțelor Armate ale SUA, generalul Mark A. Milley, la rândul său, a menționat că SUA nu dispun de date cu privire la utilizarea militarilor ruși în atacurile asupra pozițiilor turcilor. El a mai adăugat că a discutat cu colegii săi din Rusia și Turcia și a îndemnat la o „deescaladare cât mai rapidă”.

  Tematic

  Lavrov: Siria are tot dreptul să lupte cu teroriștii în Idlib
  Erdogan și Putin au discutat despre incidentele din Idlib
  Berlinul despre Idlib: Un pericol de proporții
  Merkel și Edgoan cer un nou armistițiu în Idlib
  În Bundestag s-au cerut sancțiuni împotriva Rusiei din cauza Idlibului
  Tagurile:
  NATO, Turcia, Rusia, Siria, Pentagon


  Știrile Zilei