16:00 15 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.10
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (502)
  22724

  Reprezentantul special al SUA pentru Siria, James Jeffrey, a anunțat anterior că Washingtonul va ajuta doar operațiunea militară a Ankarei în provincia Idlib, prin furnizarea de muniție și oferirea de asistență umanitară, menţionând statutul Turciei de aliat NATO.

  BUCUREŞTI, 4 mart – Sputnik, Doina Crainic. Președintele Turiciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus că a cerut președintelui american Donald Trump să ajute Turcia în operațiunea militară din Idlib, furnizând muniție forțelor sale desfășurate acolo, potrivit Sputnik News. De asemenea, el și-a exprimat speranța că viitoarele discuții cu Moscova cu privire la situația din provincie vor duce la un „încetare imediată a focului în Siria”.

  Siria
  © Sputnik / Михаил Воскресенский

  Secretarul Apărării din SUA, Mark Esper, a declarat, pe 2 martie, că SUA nu va oferi sprijin aerian pentru operațiunea militară a Turciei „Spring Shield” în Idlib, dar a recunoscut că la Casa Albă se ia în considerare sprijinul umanitar. Ulterior, reprezentantul special al SUA pentru Siria James Jeffrey, a declarat că, în afară de sprijinul umanitar, Washingtonul va furniza muniție forțelor Ankarei ca aliat NATO.

  Ciocniri în Idlib

  Tensiunile din provincia Idlib din Siria au escaladat după ce grupări teroriste locale, precum Hayat Tahrir al-Sham, au intensificat atacurile asupra pozițiilor guvernamentale siriene, uneori sub acoperirea focurilor de artilerie din partea turcilor. Forțele Damascului au răspuns acestor atacuri, soldații turci fiind prinși în focurile încrucișate.

  Turcia a promis să riposteze pentru atacul asupra forțelor sale și a inițiat campania militară Shield Spring, care ar avea scopul de a forţa Armata Siriană să se retragă la pozițiile stabilite în acordurile de la Sochi din 2018.

  Rusia a anunţat că a luat toate măsurile necesare pentru a preveni noi focuri din partea armatei siriene în urma primelor rapoarte despre victime în rândul forțelor turce, care nu trebuiau să se afle în pozițiile vizate de sirieni. Moscova a condamnat în continuare Ankara pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile în temeiul acordurilor de la Sochi și nu a făcut diferența între teroriști și așa-numita opoziție moderată din Idlib.

  Turcia susține că și-a îndeplinit toate obligațiile în temeiul acordurilor de la Sochi și, în schimb, acuză Damascul că le-a încălcat traversând zonele demilitarizate, în ciuda faptul că armata siriană a făcut acest lucru pentru a respinge atacurile teroriștilor din Idlib.

  În cadrul discuțiilor care au avut loc în 2018 la Sochi, Rusia, Turcia, Siria și Iran au convenit să creeze mai multe zone de de-escaladare, trei dintre acestea fiind controlate de armata siriană, iar una, situată în provincia Idlib, și zone din provinciile vecine Hama, Latakia și Aleppo, fiind controlate de numeroase grupări militante, majoritatea dintre acestea făcând parte din Hayat Tahrir al-Sham.

  Тема:
  Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (502)

  Tematic

  Ultima oră: Turcia anunță că a doborât o aeronavă militară siriană în Idlib
  SUA nu vor specula cu articolul 5 al NATO în privința situației din Idlib
  Putin și Merkel au discutat despre tensiunile din Idlib
  Tagurile:
  Idlib, SUA, Turcia


  Știrile Zilei