19:37 13 August 2020
În direct
 • EUR19.56
 • USD16.61
 • RUB0.23
 • RON4.04
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (503)
  26650

  În urma unor negocieri de șase ore, Putin și Erdogan au reușit să ajungă la un compromis pentru detensionarea situației din zona de deescaladare din Ildib. Ce prevede înțelegerea dintre cele două părți.

  BUCUREȘTI, 6 mar – Sputnik. Președinții Rusiei și Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, au convenit asupra unui regim de încetare a focului în provincia siriană Idlib, după șase ore de negocieri.

  Proiectul acordului a fost dat citirii de către miniștrii Afacerilor Externe ale celor două țări.

  Acțiunile militare în zona de deescaladare din Idlib urmează să înceteze la miezul nopții, pe 6 martie. În afară de aceasta, Moscova și Ankara vor organiza un coridor de securitate în apropierea șoselei M4, cu o lungime de șase kilometri spre nord și sud, iar din 15 martie în această regiune se vor desfășura patrulări comune.

  Rusia și Turcia și-au reconfirmat adeziunea față de acordurile încheiate mai devreme – cel cu privire la crearea unei zone de deescaladare din 2017 și memorandumul de la Soci din 2018.

  De asemenea, Moscova și Ankara și-au manifestat hotărârea de a combatere toate manifestările ale terorismului, care nu poate fi justificat în niciun fel. Părțile au căzut de acord că problema Siriei nu poate avea soluții militare și își reconfirmă susținerea pentru suveranitatea Siriei.

  Puncte de convergență

  Președintele rus și-a mulțumit omologul pentru decizia de a veni la Moscova și „reconfirmarea relațiilor noastre”.

  De asemenea, Putin a menționat că Moscova nu este totdeauna de acord cu Ankara în privința aprecierilor evoluțiilor din Siria, însă în momente critice cele două țări au reușit să identifice puncte de convergență.

  În afară de aceasta, liderul rus a subliniat că nu trebuie admisă nicio slăbire a lupte cu terorismul. El a adăugat că Rusia și Turcia sunt interesante în păstrarea formatului de la Astana de reglementare a conflictului din Siria.

  Dreptul de a răspunde

  Turcia își rezervă dreptul de a răspunde la acțiunile forțelor guvernamentale ale Siriei, a subliniat Erdogan după discuțiile cu Putin.

  În acest scop Turcia a expediat deja în Idlib forțe suplimentare.

  De asemenea, Erdogan a promis că Ankara “se angajează să ajute refugiații sirieni în problema revenirii acasă”.

  Tensionarea situației în Idlib

  Situația din provincial siriană Idlib s-a agravat pe 27 februarie, când teroriștii, care controlează provincial siriană, au atacat trupele siriene. Armata Siriei a deschis focul asupra lor, în urma căruia au decedat 36 de militari turci, care se aflau printre teroriști.

  Тема:
  Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (503)

  Tematic

  Putin și Erdogan au discutat despre situația din Idlib
  Ankara ar putea solicita o întâlnire între Erdogan și Putin
  Erdogan a confirmat organizarea întrevederii cu Putin, Merkel și Macron
  Erdogan și Putin au discutat despre incidentele din Idlib
  Putin, primele declarații la întrevederea cu Erdogan
  Peskov a dat primele detalii despre negocierile Putin - Erdogan
  Putin și Erdogan au ajuns la o înțelegere în problema Idlibului
  Tagurile:
  Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin


  Știrile Zilei