15:28 15 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.10
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  12750

  Ca urmare a negocierilor dintre Putin și Erdogan, regimul de încetare a focului din regiunea Idlib, care a intrat în vigoare începând cu 6 martie, este respectat în totalitate.

  CHIȘINĂU, 6 mart - Sputnik. Situația din orașul sirian Sarakib este calmă, părțile respectând regimul de încetare a focului, care a intrat în vigoare încă de la miezul nopții, informează RIA Novosti.

  "Noaptea nu au avut loc lupte. Armata siriană respectă pe deplin încetarea focului", anunță RIA Novisti cu referire la o sursă militară.

  Cu o oră înainte de intrarea în vigoare a acordului ruso-turc, teroriștii au organizat un bombardament intens. Militarii au atacat atât autostrada M5 (Damasc - Alep), cât și drumul de ocolire. Ca urmare, cel puțin cinci mașini au fost distruse.

  Joi, în timp ce negocierile continuau la Moscova, teroriștii au avut o tentativă de atac masiv în zona Sarakib. Lovitura principală a căzut asupra așezării Dadih, situată în apropiere de M5. Au încercat să blocheze o autostradă de importanță strategică și să înainteze spre oraș. Forțele guvernamentale siriene, cu sprijinul artilerie grele, au respins toate atacurile și au forțat militanții să se retragă adânc în teritoriile pe care le-au ocupat.

  Acorduri între Rusia și Turcia

  Ieri, la Moscova, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan au purtat discuții privind Siria. În urma unei discuții de șase ore, liderii au semnat un acord care include următoarele elemente:

  1. Încetarea tuturor ostilităților de-a lungul liniei de contact începând cu miezul nopții din 6 martie.
  2. Rusia și Turcia creează un coridor de securitate pe o lungime de șase kilometri la nord și la sud de autostrada M4 din Siria.
  3. Din 15 martie, Rusia și Turcia depărtează patrularea comună de-a lungul autostrăzii M4.

  Moscova și Ankara au subliniat că sunt hotărâte să combată toate formele de manifestare a terorismului, care nu pot fi justificate sub niciun pretext. Părțile au convenit că nu poate exista o soluție militară a conflictului din Siria și își reafirmă angajamentul să respecte suveranitatea Siriei.

  Tematic

  Erdogan cere SUA să furnizeze Turciei muniții pentru operaţiunile militare din Idlib
  Teroriștii au încercat să utilizeze arme chimice în Idlib
  Putin și Erdogan au convenit asupra încetării focului în Idlib
  Tagurile:
  Turcia, Idlib, Siria


  Știrile Zilei