12:08 10 August 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.60
 • RUB0.23
 • RON4.06
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (502)
  12004

  Turcia va beneficia de susținerea NATO în contextul situației din Siria, inclusiv prin sistemele defensive de rachetă, a declarat Stoltenberg.

  BUCUREȘTI, 9 mar – Sputnik. NATO va continua să sprijine Turcia prin diverse mijloace, în contextul situației din Siria, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

  “Turcia este membru (al alianței n.r.), care este afectat considerabil de violența din Siria. Niciun membru al alianței nu a avut de suferit atât de pe urma atacurilor terirosite, niciunul din ei nu a amplasat mai mulți refugiați (decât Turcia n.r.). NATO va continua să susțină Turcia prin diverse măsuri, precum sisteme defensive de rachetă, care vor ajuta Turcia să se apere de amenințările din Siria”, a spus Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan la Bruxelles.

  Pe 5 martie, președinții Rusiei și Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, au convenit asupra unui regim de încetare a focului în provincia siriană Idlib, după șase ore de negocieri.

  Proiectul acordului a fost dat citirii de către miniștrii Afacerilor Externe ale celor două țări.

  Acțiunile militare în zona de deescaladare din Idlib urmează să înceteze la miezul nopții, pe 6 martie. În afară de aceasta, Moscova și Ankara vor organiza un coridor de securitate în apropierea șoselei M4, cu o lungime de șase kilometri spre nord și sud, iar din 15 martie în această regiune se vor desfășura patrulări comune.

  Rusia și Turcia și-au reconfirmat adeziunea față de acordurile încheiate mai devreme – cel cu privire la crearea unei zone de deescaladare din 2017 și memorandumul de la Soci din 2018.

  De asemenea, Moscova și Ankara și-au manifestat hotărârea de a combatere toate manifestările ale terorismului, care nu poate fi justificat în niciun fel. Părțile au căzut de acord că problema Siriei nu poate avea soluții militare și își reconfirmă susținerea pentru suveranitatea Siriei.

  Situația din provincial siriană Idlib s-a agravat pe 27 februarie, când teroriștii, care controlează provincial siriană, au atacat trupele siriene. Armata Siriei a deschis focul asupra lor, în urma căruia au decedat 36 de militari turci, care se aflau printre teroriști.

  Тема:
  Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (502)
  Tagurile:
  Siria, Turcia, NATO, Jens Stoltenberg


  Știrile Zilei